HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Pix - Dynaco SCA-35. En gentleman i ny kostym
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

pix
200.000-klubben

4149 Posts

Posted - 2011/12/27 :  11:14:27  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
Efter att upprepade gånger ha läst David C Gillespies artikel:
http://www.audioregenesis.com/efb/EFB-Technical-Description.pdf br /
bertäffande SCA-35s utgångssteg, och den krets (EFB-regulatorn) som David konstruerat. Så ville jag prova och jämföra även denna biaskoppling mot de tidigare. Läs artikeln och jag lovar att man blir inspirerad att prova!
Även om David beskriver just Dynaco SCA-35 som ypperligt lämpad att kombinera med EFB-regulatorn (förhållandevis vek nätdel, och det relativt högt lastade utgångssteget), så tycker jag principen är väldigt intressant, och borde vara värd att testa även i andra steg med liknande förutsättningar.

David beskriver kopplingen mer detaljerat i sin artikel, men målsättningen var att skapa en enkel katodbias-krets med följande egenskaper:
En fixed bias från rörets katod sett, men som ändå justerar sig synkront med B+ spänningen
Den krets som David föreslår ser schematiskt ut så här:



spänningsfallet från respektive tapp, för att ge fyra individuellt justerbara spänningar, som lyfter gallret till respektive rör, mellan gallerresistorn och jord.
Man stryper mao "huvudkranen" lite för mycket genom en lite för stor reglerbar katodbias över LM337an, men lyfter gallerresistorn positivt någon volt via denna individuellt justerbara tapp för att "gasa på" lite mer tills man hittat rätt arbetspunkt av röret

David rekommenderade en betydligt snällare arbetspunkt (27mA) med EFB regulatorn än tidigare (37mA) med motiveringen att EL84 har en lägre distorsion där. Han hävdar trots detta att kopplingen höjer uteffekten från ca 13 Watt till ca 17 Watt!. Detta för att regulatorn kompenserar för de saker som händer vid B+ dipp och en icke fixed bias.

Jag har i skrivande stund inte hunnit lyssna, eller själv mätt förstärkaren med avseende på olika biasinställningar, utan har enbart kört med den av David rekommenderade arbetspunkten 27mA. Men de mät-uppgifter David presenterar i artikeln är minst sagt imponerande.

I originalkopplingen uppvisade SCA-35 betydligt sämre distorsions-siffror när bägge kanalerna lastades, mot när enbart en kanal drevs. Med EFB regulatorn minskas denna skillnad radikalt och steget mäter i princip lika bra med bägge kanalerna drivna samtidigt.

Uteffekten sjönk tidigare kraftigt när bägge kanalerna användes, i relation till när enbart en kanal lastades. Nu är denna skillnad marginell, och dessutom vid en anodförlust som är betydligt lägre än originalet, dvs rörens livslängd ökas då drastiskt!
Det är svårt att inte bli imponerad när man läser de mätdata som David presenterar i sin artikel

Jag hade inte exakt de komponentvärden David beskriver, men då detta är en vanlig spänningsdelare går det enkelt att räkna om komponenterna till det man har hemma i "lådan".

Varje rör har även här en avkänningsresistor (sense resistor) direkt på respektive katod för att kunna mäta tomgångsströmmen genom respektive rör. David specar här 5 Ohm per rörpar (om man enbart har justerbar bias per rör par). Då jag byggde 4 individuella biaspottar, så användes en 10 Ohms resistor per rör.



* Ovan nämnda kondensator är intressant, men jag är inte riktigt säker hur denna bör dimensioneras
I vanliga fall kan ju en AC shuntad katodbias ses som ett HP-filter (med biasresistorn Rk parallellt med katodens resistans, sett in i katoden). En ökad kapacitans ger en lägre HP-punkt, men den orsakar även en ökad fasförskjutning (phase shift), och i detta fall en långsamhet i EFB-regulatorn.

Originalets 100uF (parallellt med 95 Ohm) är kanske fel att bara kopiera då katodresistorn i EFB-kopplingen är en aktiv komponent? Även om David nyttjade original-kondenasatorn till detta, så valde jag att sätta en separat 100uF kondensator för detta direkt på EFB-kortet för att senare enkelt kunna labba och testa lite olika värden

/Pix

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.

Edited by - pix on 2011/12/27 18:42:59
Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2011/12/27 :  12:00:44  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
När du är klar skulle du kunna trixa till ett schema med alla ändringar inlagda för dem som vill bygga ihop ett eget välljudande EL84-steg.
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

4149 Posts

Posted - 2011/12/27 :  18:55:04  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
SB, jag har nu lagt till schemat ovan. I texten låter det lite komplicerat, men jag tror det klarnar nu med schemat

Tomgångsströmmen genom rören mäts genom spänningsfallet över C1 - C4, vilket innebär att 270mV motsvarar 27mA

Först grovtrimmas samtliga tomgångsströmmar med potten A
Därefter finjusteras varje individuell tomgångsström mha pot B1 - B4



/Pix

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.
Go to Top of Page

reVintage
Medlem i AÖ

3445 Posts

Posted - 2011/12/28 :  07:47:26  Show Profile Send reVintage a Private Message  Reply
Ia=27mA var inte mycket. Så "kallt" ställd Klass-AB(Klass-B) borde försämra återgivningen oavsett kvasifixed- eller katodbias.

Några frågor:
Vad har du för spänning mellan anod och katod vid klippning för respektive koppling? Hur ser det ut på oscilloskopet? Lyssningsintryck jämfört med originalkopplingen?

mvh
Lars
"Back To Basics"
Bygger reVintage Amps, www.revintage.se
Sur man med svart själ!

Edited by - reVintage on 2011/12/28 08:20:03
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

4149 Posts

Posted - 2011/12/28 :  08:19:53  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
Om man bortser från C1 - C4 (som ju bara är ett sätt att mäta tomgångsströmmen) så innehåller schemat två delar:

Först har vi B1 - B4, som ju egentligen enbart har till uppgift att lyfta gallerresistorn från jord, så man kan balansera samtliga rör att släppa igenom samma tomgångsström (27mA), pga ev. spridning mellan rören. Denna del sänker distorsionen ifall man har o-matchade rör. Skulle man vara så lyckligt lottad att man alltid har (och kommer att ha) matchade EL84or, så tillför denna del inget.

Det som då återstår är en spänningsdelare mellan B+ och jord, vid vilken en negativ spänning-stabb (LM337) styrs från en tapp
LM337an är mao en fixed katodbias som AC-shuntas med en kondensator (samt dämpas ytterligare en aning på adj-pinnen med en liten kondensator för stabilitet)
Väldigt enkelt och med få och billiga komponenter som de flesta antagligen har i sina gömmor

Jag har själv inte satt mig in i Broskies "Akido-koppling" i detalj, men misstänker att det finns lite av ett släktskap med EFB-kopplingen
Akidon är ju en aktiv negativ återkoppling av B+ för att eliminera rippel på B+ (om jag fattat det rätt)
EFB-kopplingen är att med hjälp av negativ återkoppling av B+ i största möjliga mån hålla en så optimal arbetspunkt som möjligt, genom att kompensera för B+ svack.

Rent subjektivt upplever jag att Dynacon är lite tystare med EFB-regulatorn monterad än tidigare. Dvs att den även skulle ha en viss positiv inverkan med avseende på B+ rippel
Men det kanske bara är inbillning

Mvh
/Pix

[Edit, ReVintage.
Jag har inte hunnit mäta så mycket ännu. Har byggt efter Davids artikel rakt av. Skall försöka få lite tid i helgen att mäta och prova lite olika Ia. David presenterar en del mätvärden i sin artikel
Mvh
/Lars

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.

Edited by - pix on 2011/12/28 08:26:43
Go to Top of Page

reVintage
Medlem i AÖ

3445 Posts

Posted - 2011/12/28 :  17:08:32  Show Profile Send reVintage a Private Message  Reply
Det Gillespie har gjort mht sänkt Ia0 är en variant på Mullards lösning som presenterades 1954 och då kallades för "Low Loading Condition". Iofs inget grus på den tiden.

Trevlig läsning, jag har en helt sönderläst originalutgåva hemma.

http://www.r-type.org/static/hi-fi.htm

mvh
Lars
"Back To Basics"
Bygger reVintage Amps, www.revintage.se
Sur man med svart själ!
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

4149 Posts

Posted - 2011/12/28 :  19:45:37  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
ReVintage,
Det är som vanligt
"Intet nytt under solen"

Det knyter an till det jag och Bernt berörde tidigt i tröden, de var inte alls dumma på den tiden

Mvh
/Pix

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

4149 Posts

Posted - 2011/12/28 :  20:06:14  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
Här en bild på EFB-regulatorns inkoppling mot B+ (330K resistorn)




EFB-kortet monteras mha en av de befintliga monteringsskruvarna.
LM337an monteras med isoleringsbricka dikt an mot chassit för kylning i befintlig slits


Galler-resistorerna lossades i ena sidan och lyftes. Därefter gjordes lödhålet i mönsterkortet rent och nyttjades för att trä igenom kabeln från EFB-kortet.



OBS!!!
De förändringar som gjorts har gjorts på ett sånt sätt att det enkelt skall gå att återställa förstärkaren i originalskick!
Mao ingen borrning, sågning eller annan mekanisk åverkan

/Pix

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.

Edited by - pix on 2011/12/28 20:25:15
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

4149 Posts

Posted - 2011/12/29 :  19:01:45  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
Dags för lite provlyssning med mina Tricolumn högtalare


Och en inzoomning på den lilla krabaten


Ännu närmare


Och slutligen lite glöööd


Mvh
/Pix

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

4149 Posts

Posted - 2011/12/29 :  19:16:17  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
Slutligen då den lilla påsen med samtliga demonterade originaldelar tillsammans med schemat för att enkelt kunna återställa Dynacon till dess originalskick, den dagen man nu vill göra detta



Snipp snapp snut, så var denna sagan slut

/Pix

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.

Edited by - pix on 2011/12/29 19:22:59
Go to Top of Page

svejk
NA addikt

3505 Posts

Posted - 2011/12/29 :  21:35:09  Show Profile Send svejk a Private Message  Reply
Snyggt som vanligt. Du kanske skall klona träkabinettet jag har på min Dynaco tuner, samma chassi


pryttlar http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=27255
Sugen på att lyssna? Skicka PM
Svejk
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

4149 Posts

Posted - 2011/12/30 :  08:01:41  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
Hej Svejk
Ja det kanske vore nått
Det är lite för kallt för att snickra ute garaget så här års bara

Mvh
/Lars

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.
Go to Top of Page

DrBoar
Member

456 Posts

Posted - 2012/01/03 :  20:13:16  Show Profile Send DrBoar a Private Message  Reply
Har en Dynaco SCA-35 som samlat damm sedan 80 talet. Om man vill göra något nytt med transformatorerna och bygga något nytt har ni några förslag? Jag vill minnas någon fransk konstruktion med transistor driv i början och rör i slutet, det var på 90 talet så jag kan minnas fel... Jag vill ha ett rörslutsteg eller möjligtvis med ett med volymkontroll/balans på en ingång
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

4149 Posts

Posted - 2012/01/03 :  20:27:45  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
DrBoar,
Jag tycker SCA-35 är em mycket fin konstruktion, som står sig väl mot modernare burkar i originalskick.
Min lilla "utsvävning" med LM337 hade mer med att jag ville "prova på", och ha möjligheten att justera arbetspunkten för varje rör separat.
EL84 är ett mycket underskattat rör, helt enkelt för att det finns så mycket av dem.

Mina 5 öre
/Pix





"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.
Go to Top of Page

reVintage
Medlem i AÖ

3445 Posts

Posted - 2012/01/03 :  20:38:27  Show Profile Send reVintage a Private Message  Reply
DrBoar,
Klanta inte till det genom att riva din förstärkare. Följ Lars fix/mod, gör en blindfront och koppla förbi tonkontrollerna så är ditt slutsteg klart. Du lär inte hitta något som låter bättre bland de scheman/modar du hittar nätet. Hafler visste vad han gjorde.

mvh
Lars
"Back To Basics"
Bygger reVintage Amps, www.revintage.se
Sur man med svart själ!
Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2012/01/03 :  21:39:47  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
DrBoar: Lyssna på reVintage!
Gamla fina apparater blir inte bättre för att man sätter vinkelslip och acetylenbrännare i dem.
Vill du labba med EL84, köp ett gäng rör och transformatorer - kolla www.fragjanzuesrt, där finns billiga pryttlar och bygg från scratch men med köpta saker, inte med delar från en slaktad dyrgrip.
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.31 sekunder. Snitz Forums 2000