HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 Vinylforum
 Soundsmith EZmount-test.
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Adagio
Harry-vinnare 2004

2757 Posts

Posted - 2013/07/27 :  10:10:19  Show Profile Send Adagio a Private Message  Reply
Har nu varit jättenöjd med min Kuzma stabiS nu med stogi ref och nyservad benz LP ett tag nu. Köpt en hel del skivor igen, vilket brukar vara ett gott tecken. Min nyfikenhet är dock obotlig. LPn väger rätt mycket vilket gör att motvikten inte är så nära lagret som det borde, detta har fått mig att kolla på både Kuzmas extravikter och på bl.a. Groovetracer som jag verkligen tycker verkar vettig. Om den fungerar med stogi ref får framtiden utvisa. I mitt sökande efter alternativa vikter såg jag hos soundsmith deras ezmounth.
För er som är nyfikna är det ett set med skruvar i olika material. Skruvarna är till för PUmontering. De olika materialen är nylon, aluminium, rostfritt stål och mässing. Detta ger unika möjligheter att påverka PUns massa/vikt samt resonans-egenskaper.

Det fina med ezmount är dock att man enkelt monterar PUn med endast fingrarna, inga mejslar eller torx mm. En fröjd att använda och tillräckligt enkla för att ganska snabbt byta de två skruvarna, en i taget, utan att ändra själva inställningen. VTF måste iaf ändras eller snarare återinställas. Detta gör att man kan prova olika skruvar snabbt.

I testet har jag kört med en VTF på 1.99 g.

Är det skilnad? Häng med och ta del av mina efterforskningar.

Driver http://www.sonusconcordia.se/
"by human hands for human ears"

Adagio
Harry-vinnare 2004

2757 Posts

Posted - 2013/07/27 :  17:45:44  Show Profile Send Adagio a Private Message  Reply

Ok, här har stogi ref och benz LP fått "antenner" eller skorstenar.
Snyggt eller fult? Själv tycker jag det ser rätt coolt ut.

Till kärnfrågan hur låter det?

För att vara så noggrann som möjligt har mellan varje duell dubbelkollat inställningen på PUn samt hällt VTF 1,95-2,0 g.
Musik-material: "glimmande nyfm" Fred Åkerström Trio C M B
Ep.2 samt Ep.41.

Tyckte att det fanns fint material till att lyssna på röst (dynamisk) gitarr ,cello och tvärflöjt. Samt bra låtar.


Driver http://www.sonusconcordia.se/
"by human hands for human ears"
Go to Top of Page

Adagio
Harry-vinnare 2004

2757 Posts

Posted - 2013/07/27 :  18:01:33  Show Profile Send Adagio a Private Message  Reply

"The contenders!" Från vänster nylon, aluminium och rostfritt stål. I "högsätet" Mässing!
Några vågade gissningar ang ett ev resultat?

Driver http://www.sonusconcordia.se/
"by human hands for human ears"
Go to Top of Page

Ekan
Member

139 Posts

Posted - 2013/07/27 :  18:15:10  Show Profile Send Ekan a Private Message  Reply
En vild gissning är att de tyngre skruvarna ger ett mer dämpat och kontrollerat ljud med mindre livlighet och rymd. Titan hade varit intressant som materialval, men de skulle nog bli för dyra

Hyr mycket väger originalskruvarna?

Musiksystem som slimmats ner och nu växer...
Go to Top of Page

Adagio
Harry-vinnare 2004

2757 Posts

Posted - 2013/07/27 :  21:12:31  Show Profile Send Adagio a Private Message  Reply
Blott en bråkdel, ska redovisa vikter imorgon. Titan är bra ibland var inne på det först men då dessa fanns så ville jag givetvis prova dom först.

Ja det ligger en del i det d säger Ekan, ang material.

Imorgon ska jag skriva om mina test-anteckningar mm idag /kväll har jag avnjutit en god grillad entrecote ( Texas longhorn i köttdisken, klart prisvärt bra mörat kött) samt ett organiskt sydafrikanskt vin mm ( bla ett kryddsmör på liquid smoke, salt, heta paprikaflarn,salt o nymald svartpeppar) en old fashiond på det och partyt är på G.

Tjohej Veronica Magio på Kuzman och here we GO!!!

Driver http://www.sonusconcordia.se/
"by human hands for human ears"
Go to Top of Page

Adagio
Harry-vinnare 2004

2757 Posts

Posted - 2013/07/28 :  12:00:23  Show Profile Send Adagio a Private Message  Reply
EZmount finns att köpa på vinylbutiken, kostar en dryg trehundring och det är enl mig en av de mest prisvärda vinyltillbehören jag stött på.
Faktum är att ljudförbättringen är betydande, likaså smidigheten är en bonus.

Åter till testet:

Orginalskruv-0.2g stål?
Låter givetvis som vanligt, inga kommentarer, pilligt med mejsel.

Nylon 0.52g
En adderad massa på totalt 1,04g ger ett torrare ljud än orginalskruven.
Efter att först spelat på mässingsskruvarna kändes nylonvarianten torr, snabbt och lätt men utan kropp. Snyggt exakt och prydligt men gav mig inget extra och ingen direkt önskan att lyssna på musik. För den som har resonansproblem kanske.

Aluminium-1,03g
En adderad massa på totalt 2,6g. Oj! Fint sound, ljummen värme mycket fina nyanser, mycket rumsinformation och rumslighet. Snabbt rappt och lätt läser jag i mina anteckningar men ingen tung dynamik. Fint!

Stål-3.16g
Totalt 6,32g wow! Dynamik, klarhet och mer dynamik! Väldigt artikulerat. En snabb fyllig klang. Helt klart mer hartz på stråken mer attack. Mycket focus på rösten, instrumenten blir inte lika framträdande som rösten. Snygga s-ljud och våldsam attack men det hela har en anstrykning till hårdhet. Jag läser bl.a. "Röst klar stark välartikulerad men på gränsen till för hård" fantastisk fin balans mellan kropp och nyansrikedom.
Imponerande!!

Mässing 3,7g
Vikten som adderas ligger väldigt nära den rostfria, hela 7,4g Men här händer något helt annat med ljudet. Plötsligt blir allt mer intimt, närvarande. Stor fin ljudbild, nyanser kropp, tyngd inte riktigt samma imponerade käftsmällsdynamik som den rostfria skruven. "Bäst på presentation av stråkar och flöjt, rösten blir lite mer försiktig och man hör instrumenten tydligare" inte lika dynamiskt/klart som stål men mer känsla och innerlighet. Jag läser "mjuk röst"
Ljuvt!

OK hos mig är mässing en vinnare! Kul med stålet dock. Men för mig känns närvaron och de små nyanserna samt den mjuka levande rösthanteringen viktig.
Nu när jag lyssnat på div plattor står det klart att jag valt rätt. Lyssnade på Monika Z albumet Z som tidigare varit lite metalliskt och hårdklingande, nu låter det ytterst behagligt och musikaliskt. Lyssnar nu på en DG paganini violinconserto no 6. Som tidigare varit lite tunn och intetsägande. Nu har instrumenten mer karaktär,tyngd och kropp. Allt möjligt har passerat under två dagars testade Delta machine med DM, kontroll!!!! Mäktigt! Veronica Magio ( har tidigare varit omöjlig att njuta till) låter nu så bra man kan begära.

Full pott!!! Inget att tveka över, bara att köpa! Till priset av ett album får man ett tweak som kunde kostat skjortan.


Driver http://www.sonusconcordia.se/
"by human hands for human ears"

Edited by - Adagio on 2013/08/01 21:40:23
Go to Top of Page

Ekan
Member

139 Posts

Posted - 2013/07/28 :  15:45:42  Show Profile Send Ekan a Private Message  Reply
Intressant Adagio! Det här skulle mycket väl kunna tämja S-ljuden som bråkar lite för mig. Det verkar alltså som att materialet har en avgörande betydelse även här - kanske kan man dra vissa paralleller med materialvalen i resten av spelaren (gissa vad det blev för material i kopplingen Kuzmaplint-Mapleshadeplattform hemma hos mig till slut).

Frågan är ju dock om viktökningen är en avgörande faktor eller om man får samma positiva effekter av att bara byta till mässingsskruv av standardstorlek?

Musiksystem som slimmats ner och nu växer...
Go to Top of Page

Bubbel
Eojeud-VALS, 100.000-klubben

6793 Posts

Posted - 2013/07/28 :  20:18:28  Show Profile Send Bubbel a Private Message  Reply
Jag har gjort samma sort av test med olika material på skruvarna min slutsats var att man fick olika resultat när det även gällde pupporna så det är ingen universallösning att att använda samma material tvärsöver.

Det finns fler material att testa men då får man väl själv tillverka dem eller få del tillverkad av någon.

Själv föredrar jag rostfritt med det jag har idag för jag gillar den dynamiska återgivningen däremot har jag inga s-ljud som Adagio nämner det kan nog vara så att de försvinner när komponenterna passar ihop då dessa ljud försvinner.

I den test du har gjort Adagio finns de tre material (metaller) med som jag föredrar när jag bygger mina diy-hifi de har aldrig svikit mig efter att jag hade hittat dem.

Anders

Min stereo: Hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, köpe cdspelare, hemmabygge.
Go to Top of Page

Adagio
Harry-vinnare 2004

2757 Posts

Posted - 2013/07/28 :  20:29:53  Show Profile Send Adagio a Private Message  Reply
Ekan> låt mig gissa! Orginalfötter (oringar) själv blev jag återfallsförbrytare. Dock har jag numera 8 cm massiv mahogny som hyllplan. Vill ju Iofs prova lönn någon gång.
Jo vanliga skruvar gör väl viss skilnad om man talar om olika material. Titan är ju också intressant. Oavsett så är ju dessa billiga och väldigt praktiska.
Nå vad blev det för fötter???

Driver http://www.sonusconcordia.se/
"by human hands for human ears"
Go to Top of Page

Adagio
Harry-vinnare 2004

2757 Posts

Posted - 2013/07/28 :  20:37:21  Show Profile Send Adagio a Private Message  Reply
Bubbel> snygga s-ljud står det ; ) jag gillade åckså det rostfria skarpt. Inget självklart val. Nu testade jag bara en skiva under hela testet för att få kontinuitet i testet. Det är ju så lätt att byta så vips har jag bytt efter humör... Kanske

Driver http://www.sonusconcordia.se/
"by human hands for human ears"
Go to Top of Page

Ekan
Member

139 Posts

Posted - 2013/07/28 :  21:47:57  Show Profile Send Ekan a Private Message  Reply
Adagio> olika sorters träbitar införde färgningar som på ett eller annat sätt krockade med Mapleshadeplattformen. Olika varianter av gummi blev generellt mjukare/odistinktare men trevligt. Metaller slutligen är det som gäller tillsammans med Mapleshade i min rigg och valet föll till slut på just mässing. Jag har inte jobbat med formen på metallbitarna än, blev helt enkelt bra med fyrkantsstänger med lite oregelbundna hål i. Jag har tagit hem några olika plastämnen som det ska filas på i höst (tror jag fick med nylon också) men jag tror att jag redan hittat rätt

Musiksystem som slimmats ner och nu växer...

Edited by - Ekan on 2013/07/28 21:54:30
Go to Top of Page

Adagio
Harry-vinnare 2004

2757 Posts

Posted - 2013/07/29 :  07:44:49  Show Profile Send Adagio a Private Message  Reply
Själv har jag kört med en topphylla av 4cm tjock akryl. Då var gummiringarna den enda kopplingen som lät riktigt bra. Akrylhyllan gav bra stuns. Men så lästa jag Franc Kuzmas nya FAQ, massor med bra info. Bl.a. Föreslog han att oavsett materialval skulle man ha två friliggande plattor staplade på varandra. Han föreslog lönn men även andra material går bra efter tycke och smak vad jag förstod. Blev då lite nyfiken, läste om tonträ på trumforum och andra instrument forum. Jag hade två st 4cm tjocka 50x50 limmade massiva mahognyskivor. Jag provade detta gav en mindre torr och mer levande klang till ståbas, cello piano mm inte mer resonant utan bara mer äkta. Akrylen gav i jämförelse in torrare stunsigare klang. Min egna sandwich av flera lager mdf med bly. Flera lager rostfritt stål bitumen och topp av granit dödade alla resonanser och musiken helt och hållet såå tråkigt!

Driver http://www.sonusconcordia.se/
"by human hands for human ears"
Go to Top of Page

Ekan
Member

139 Posts

Posted - 2013/07/29 :  16:41:43  Show Profile Send Ekan a Private Message  Reply
Monteringsskruvarna ska ha standardgänga M2.5 om jag förstått det hela rätt? Det är en lite udda sak att springa på i bygghandeln. Specifika hobbybutiker och liknande kanske är lite svårt att tipsa om i Malmöregionen? men finns den här typen av bultar (med specificerad materialkvalitet) inom någon annan kommersiell gren - VVS? datortillbehör? ...?

Adagio> en sak jag inte har provat är att ta metallrör fyllt med någon form av gegga. Jag lurar på att testa bromsrör av koppar med silikon i men jag ska spana efter lämpliga mässingsrör nästa gång jag är i en bygghandel

Musiksystem som slimmats ner och nu växer...
Go to Top of Page

RobertH
Member

400 Posts

Posted - 2013/07/29 :  20:23:36  Show Profile Send RobertH a Private Message  Reply
Ska jag vara ärlig tror jag inte materialet har någon jättestor inverkan på ljudet, utan snarare i stort sett enbart den extra vikten - det är här det händer grejer, iom att styvheten (compliance) i nålen är optimerad för en viss total massa för att resonansfrekvensen ska hamna rätt.
Däremot så förespråkar jag själv inte nylon ex. då det är för "vekt" material, och du får inte en ordentlig koppling med tonarmen, vilket du får med metallvarianterna.

Visst påverkar materialet i skruven ljudet - men i detta fall tror jag mest det är viktskillnaderna du hör.
Personligen har jag snarare problem med för mycket massa, så jag har nu beställt ny vagn till min arm så jag minskar i total massa :-)

Wilson Benesch ACT Two | Pass B1-Buffer | Pass Labs X250 | Opera Reference 2.2 MkIII CD | Clearaudio Evolution Magnum | Lyra Kleos/Sumiko Palo Santos Presentation | Tom Evans Microgroove Plus X RIAA
Go to Top of Page

Bubbel
Eojeud-VALS, 100.000-klubben

6793 Posts

Posted - 2013/07/29 :  21:24:31  Show Profile Send Bubbel a Private Message  Reply
quote:
Däremot så förespråkar jag själv inte nylon ex. då det är för "vekt" material, och du får inte en ordentlig koppling med tonarmen,


Nja håller inte riktigt med där. När man utvecklade de första pickuperna så spände man fast dem däremot så var tonarmarna inte de bästa man hade inte de möjligheterna eller kunskapen att göra dem med den precision som man gör idag det var glapp överallt.

Man kan kortfattat säga att pickuperna skall vara löst fastsatta mot tonarmen för att prestera har du en tonarm med massor av glapp så spänn fast den allt vad du kan. Jag spänner bara lätt precis så mycket att puppan inte rör sig.

Att material har betydelse är nog de flesta snara att hålla med om annars hade man inte utvecklat alla olika material som finns. Ta tex våra tonarmar du kan välja på en massa olika allt från rostfria rör, aluminium, kolfiber m.fl allt efter smak och tycke hade det inte varit så hade vi bara behövt en typ av tonarmsrör.

Anders

Min stereo: Hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, köpe cdspelare, hemmabygge.
Go to Top of Page

tomano58
Member

455 Posts

Posted - 2013/07/29 :  22:07:49  Show Profile Send tomano58 a Private Message  Reply
quote:
Att material har betydelse är nog de flesta snara att hålla med om annars hade man inte utvecklat alla olika material som finns. Ta tex våra tonarmar du kan välja på en massa olika allt från rostfria rör, aluminium, kolfiber m.fl allt efter smak och tycke hade det inte varit så hade vi bara behövt en typ av tonarmsrör.

Näe, det resonemanget tycker jag inte att det håller riktigt. Oavsett om materialval har ljudliga skillnader eller ej så finns det en marknad också. Av samma anledning som att bilar numera finns att få i olika färger trots att att Henry Ford ansåg att det räckte med svart så finns det ju inga utvecklare som vill stagnera. Marknaden blir snabbt mättad och det gäller att komma fram med nya produkter. Dessutom är ju människan av den naturen att allt kan göras bättre.
Go to Top of Page

Adagio
Harry-vinnare 2004

2757 Posts

Posted - 2013/07/30 :  05:50:38  Show Profile Send Adagio a Private Message  Reply
Jag tror också att massan är den mest avgörande skillnaden men det förklarar inte varför mässing och stål fick ganska olika resultat trots ganska lika vikt. Materialimpedans spelar nog roll även här, kanske större roll än vad man tror.
Vad tror ni om titan-skruvar? Har läst en del om bl.a. En motvikt i titan som verkade gillas av recensenterna, Kerry audio bl.a. recomended components stereophile.

Driver http://www.sonusconcordia.se/
"by human hands for human ears"
Go to Top of Page

RobertH
Member

400 Posts

Posted - 2013/07/30 :  12:59:03  Show Profile Send RobertH a Private Message  Reply
quote:
Man kan kortfattat säga att pickuperna skall vara löst fastsatta mot tonarmen för att prestera har du en tonarm med massor av glapp så spänn fast den allt vad du kan. Jag spänner bara lätt precis så mycket att puppan inte rör sig.


Min erfarenhet på det jag testat så tycker jag iaf det alltid låtit bäst när man antingen spänt fast ordentligt - alternativt att man isolerat, och då ordentligt med tex "The Cartridge Man Isolator", men då har den ju i sin tur suttit ordentligt. Men Drar du så att pickupen inte rör sig så är den ju fast. Nylon tycker jag aldrig går att dra åt riktigt ordentligt, speciellt då den alltid ger sig lite med tiden. Det var just det jag menade med att det är för vekt. Har själv testat med alu, nylon och stål. Tycker stål och alu presterat likvärt i stort sett, medans nylon var klart sämre.

Annars tror jag nog lite som adagio säger när det gäller "extra vikt", dvs att den nog gärna ska vara så "kompakt" som möjligt.

Wilson Benesch ACT Two | Pass B1-Buffer | Pass Labs X250 | Opera Reference 2.2 MkIII CD | Clearaudio Evolution Magnum | Lyra Kleos/Sumiko Palo Santos Presentation | Tom Evans Microgroove Plus X RIAA

Edited by - RobertH on 2013/07/30 13:00:57
Go to Top of Page

Tomas.PEO
100.000-klubben

277 Posts

Posted - 2013/07/30 :  13:17:21  Show Profile  Visit Tomas.PEO's Homepage Send Tomas.PEO a Private Message  Reply
Hej Adagio.

Kul tråd.
Jag testade med "vanliga" skruvar av olika material (vit plast antagligen nylon, aluminium, rostfritt, mässing och någon form av bakelit) för några år sedan och kom fram till att rostfria skruvar fungerade bäst i min setup.

quote:
Ska jag vara ärlig tror jag inte materialet har någon jättestor inverkan på ljudet, utan snarare i stort sett enbart den extra vikten - det är här det händer grejer, iom att styvheten (compliance) i nålen är optimerad för en viss total massa för att resonansfrekvensen ska hamna rätt.



Skillnaden i tonarm/pickup resonans mellan de olika skruvarna verkar nästan försumbar.

Jag roade mig med att göra en beräkning av resonansen i Adagios exempel,
enligt formeln: f = 1000 : (2 x #960; x #8730; M x C)
där M= tonarmens effektiva massa + pickupens vikt + skruvarnas vikt
och C= Pickupen compliance

Kuzma Stogi Ref
Effektiv massa 12.5 gram

Benz LP
Vikt 16 gram
Compliance 15 x 10-6 cm/Dyne

Skruvar
Material / Vikt / Resonansfrekvens
Nylon / 1.04g / 7.56Hz
Alum. / 2.06g / 7.44Hz
Stainless / 5.80g / 7.02Hz
Brass / 6.24g / 6.98Hz

quote:
Man kan kortfattat säga att pickuperna skall vara löst fastsatta mot tonarmen för att prestera har du en tonarm med massor av glapp så spänn fast den allt vad du kan. Jag spänner bara lätt precis så mycket att puppan inte rör sig.


Jag har också testat olika åtdragningsmoment och kommit fram till följande:
Ju hårdare pickupen sitter fast, desto mer detaljer och klarare ljud får jag.
Mindre åtdragningsmoment ger mig ett varmare men luddigare ljud.

Det kanske är så att min Kuzma Stogi Ref arm glappar, men jag tror inte det.
Den är nästan ny och man känner definitivt inget glapp.

Stogi Ref.-armarna har en hög egendämpning internt i röret + att det är ett koniskt rör för att ytterligare dämpa vibrationer, detta kanske påverkar resultatet.

Skillnaden på olika mattor är en annan parameter som troligtvis kan avgöra hur en sådan här test utfaller (hur mycket vibrationer/resonanser det är i systemet).

Jag har märkt att mängden ljud (och även ljudets karaktär) som kommer från skivspelaren när man spelar en skiva utan att ha någon volym, skiljer sig väsentligt beroende på vilken matta man har och hur hårt man drar åt pickupen.

Korkmatta och hårt åtdragen pickup ger i min rigg minimalt med ljud, och min erfarenhet är att ju mindre ljud skivspelaren ger ifrån sig desto bättre låter det.

OBS, jag har inga som helst vetenskapliga belägg för detta, det är bara vad jag har kommit fram till under mina övningar.

Hur som helst är det roligt att experimentera med vinylriggen, man kan med förhållandevis enkla medel uppnå ganska stora resultat.



/Tomas


Vinyl, one of the four building blocks of the universe.

min anläggning ser du här
Go to Top of Page

Bubbel
Eojeud-VALS, 100.000-klubben

6793 Posts

Posted - 2013/07/30 :  19:08:52  Show Profile Send Bubbel a Private Message  Reply
Jag tog ett litet steg bakåt och läste lite noggrannare vad som skrivs, det är rätt intressant för vi verkar vara ett testande släkte vi med skivspelare.

Det som gör det mer intressant är att vi har så olika förutsättningar och produkter men vi får likadana resultat när vi testar de olika materialen i skruvarna.

quote:
Jag spänner bara lätt precis så mycket att puppan inte rör sig.


Lite otydlig där, när jag har justerar in puppan så spänner jag fast den så att jag kan flytta den med lite "övertalning" när jag väl har hittat rätt inställning spänns den fast så att den inte kan flyttas.

quote:
min erfarenhet är att ju mindre ljud skivspelaren ger ifrån sig desto bättre låter det


Men vägen dit kan vara väldigt lång och krokig

quote:
Men Drar du så att pickupen inte rör sig så är den ju fast


Visst är det så men det jag menade är att jag inte spänner för kung och fosterland som en del gör, sedan tror jag det beror också på vilken puppa du har och dess skal.

Jag har gjort helt galna saker som att plana puppans anläggningsyta mot pu-skalet i en fräs och där efter fräst ett spår för att minimera kontakten mot pu-skalet. Hur blev det, ja den puppan sitter på fortfarande.

Väldig mycket OT men kanske ändå inom ämnet.

Anders

Min stereo: Hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, köpe cdspelare, hemmabygge.
Go to Top of Page

Adagio
Harry-vinnare 2004

2757 Posts

Posted - 2013/07/30 :  21:12:31  Show Profile Send Adagio a Private Message  Reply
Inte alls OT tycker jag. Innom skivspelarvärlden verkar alla parametrar vara viktiga och dessutom står dom i relation till alla andra parametrar om ni förstår vad jag menar.
Det kan nog bli väldigt olika resultat beroende på vilka komponenter som spelar ihop.
Så att dra mina erfarenheter som sanningen i allas riggar är nog att säga för mycket, det får väl mest ses som en slags utgångspunkt i diskussionen eller inspiration till andra att prova.

Driver http://www.sonusconcordia.se/
"by human hands for human ears"
Go to Top of Page

Adagio
Harry-vinnare 2004

2757 Posts

Posted - 2013/08/01 :  22:06:31  Show Profile Send Adagio a Private Message  Reply
Nu har jag bytt fram och tillbaka på massor av skivor, mina intryck står fast. Den rostfria ger mer dynamik med mässingen ger mindre ytljud, större svärta, mer och fler nyanser. Det är mycket inbjudande att lyssna och jag kommer inte byta mer. Däremot kommer jag att antingen byta motvikt eller köpa en kuzma Heavyduty ring. För motvikten sitter nu alldeles för långt ut för att det ska vara optimalt.

Driver http://www.sonusconcordia.se/
"by human hands for human ears"
Go to Top of Page

Bubbel
Eojeud-VALS, 100.000-klubben

6793 Posts

Posted - 2013/08/02 :  16:28:53  Show Profile Send Bubbel a Private Message  Reply
quote:
För motvikten sitter nu alldeles för långt ut för att det ska vara optimalt.


Enligt tester som jag har läst och även provat (så klart) skall motvikten sitta så nära tonarmens lagerpunkter. Nu har jag bara testat detta på unipivotarmar men det som händer är att armen blir stabilare i lagerpunkten som i sin tur gör att det även blir tystare.

Hur det blir på en gimbal kan jag inte utala mig om men det skulle inte förvåna mig om det blir likadant resultat.

Det jag tror som händer med att ha vikten nära lagerpunkten är att vikten inte får puppan till att svänga med i den andra änden, sätt en vikt på en pinne sväng den fram och tillbaka ett par gånger ni kommer att känna kraften i handen. Om det stämmer kan jag inte svära på men man kan säkert räkna på detta också.

Anders

Min stereo: Hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, köpe cdspelare, hemmabygge.
Go to Top of Page

Adagio
Harry-vinnare 2004

2757 Posts

Posted - 2013/08/02 :  17:07:55  Show Profile Send Adagio a Private Message  Reply
Ja, det är önskvärt att eftersträva att ha motvikten så nära lagerpunkten som möjligt. Det finns ju flera motvikter till rega med låg tyngdpunkt och rega är ju inte unipivot.

Driver http://www.sonusconcordia.se/
"by human hands for human ears"
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.48 sekunder. Snitz Forums 2000