HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 Akustikforum
 Fria händer, 21 kvadrat.
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

sladdbarn
Member

2845 Posts

Posted - 2014/02/15 :  21:24:47  Show Profile Send sladdbarn a Private Message  Reply
Häftigt!

Drömmer om bra ljud...
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7536 Posts

Posted - 2014/02/15 :  21:49:53  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Jovars, jag är sjukt nöjd med tillverkningsprocessen. Exakt hur panelerna ska riggas upp i rummet har jag inte riktigt bestämt än men det lutar åt att hafsverket som hänger i taket nu kommer att bytas ut samt att det blir några bakom högtalarna och i hörnen bakom lyssningsplats. Bygger man man in dem i tjocka ramar som fylls med glasull ska man tydligen ha absorption ner under 100Hz, högintressant för mig som har en hel härva av problem i området 75-90hz.

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

adhoc
Member

362 Posts

Posted - 2014/02/17 :  05:31:39  Show Profile Send adhoc a Private Message  Reply
Hos Fulingen rör det på sig, kul!

Om du siktar på god absorbtion långt ned i basen med panelerna med Ø10-hål, så se till att göra ramverket som panelen monteras mot så djupt som möjligt samt har en bottenskiva och att(helmholtz)lådan blir helt tät. Om möjligheten finns, skulle jag göra panelen kurvad då får du förättrad spridning / diffusion. Om panelskivan är 600 mm bred fås lämplig kurvatur om bredden mellan raka långsidorna är ca 565 mm. Gör ett praktisk prov genom att böja en spillbit /strimla av plywooden och rita av mot en brädbit. För lämplig fördelning av positiva och negativa paneler bredvid varandra; googla på Barker Code.

(Kopierar du dom jag gjort så ser du också att fluffigast möjliga isolering är lämpligast om du har djup från ca 150 mm och uppåt; http://www.component.se/forum/index.php?showtopic=6176&page=15#entry177189 )

Edited by - adhoc on 2014/02/17 05:34:09
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7536 Posts

Posted - 2014/02/17 :  12:32:43  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
quote:
Hos Fulingen rör det på sig, kul!


Jovars, det har snurrat på en del här de senaste veckorna. Hela huset ser ut som Stalingrad efter tyskarnas påhälsning och jag fick lov att söka vård för hjärtklappning och yrsel efter att ha råkat glömma bort att sova i ett par veckor...men det blir i alla fall en del gjort!

Panelerna med 10mm hål har jag mycket riktigt tänkt bygga djupa lådor bakom, exakt hur djupa återstår att se men jag siktar på 300mm djup åt i alla fall två av dem. Preliminärt är tanken att de ska stå längs väggen bakom soffan, två i bredd från hörnen och inåt.
Då får jag kvar ett 185cm brett utrymme i mitten där det kanske vore på sin plats med en ren diffusor.

Barker Code, där fick man nåt att fundera över ser jag. En första snabb googling ledde inte direkt till några hifirelaterade aha-upplevelser men jag ska kika mer på det där.

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

adhoc
Member

362 Posts

Posted - 2014/02/18 :  01:42:16  Show Profile Send adhoc a Private Message  Reply
Om du ställer upp en lång radda identiska diffusorer /paneler direkt bredvid varandra (eller har perfekt symmetri med många i antal av två olika) blir reflektionen likadan,-du får en loobverkan som inte är önskvärd ljudmässigt men det ser tjusigt ut i ett heminredningsmagasin. Denna loobverkan kan undvikas/minskas om du blandar positiva och negativa paneler (+1 och -1 i den där Barker-koden) eller har "ett större" mellanrum mellan identiska.

Om du inte har integrerat fast baslådorna ännu har du en guldlänk här: http://usir.salford.ac.uk/22862/1/JAES_V60_5_Perception_Modal_Control.pdf SSS-varianten är intressantast om du har "bara" 2 lådor. Själv håller jag just nu på och rumstrerar om i biorummet för CABS-varianten som ibland även kallas för Double Bass Array, med 4 st front-och 4 st bakre baslådor.

Edited by - adhoc on 2014/02/18 01:45:36
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7536 Posts

Posted - 2014/02/18 :  02:58:29  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
quote:
Denna loobverkan kan undvikas/minskas om du blandar positiva och negativa paneler (+1 och -1 i den där Barker-koden)


Aha. Har hunnit läsa lite mer om Barkerkoden sen sist och jag ska inte påstå att det är solklart men något har det i alla fall klarnat. Begreppet dök för övrigt upp igen nu när jag försökte läsa in mig lite på teorin bakom QRD, ytterligare en anledning att fördjupa sig i resonemangen.

Guldlänken tackar vi för, ska läsa igenom den vid tillfälle. För närvarande består bassystemet av fyra artontummare upphängda i ramar av 2x2" regelvirke, en sorts öppna bafflar utan bafflar alltså (en vad jag kallar långsiktigt temporär lösning...).
Jag har lekt en del med tanken på att köra med multipla subwoofers utspridda i rummet men några praktiska prov har inte gjorts, dels av kostnadsskäl men också på grund av att delningen mellan bas och midbas sker vid ca. 150hz vilket känns väl högt för en sådan lösning.

En konkret fråga: När man bygger lådor bakom BAD-paneler för att få den att fungera som (helmholtz)absorbenter, hur "döda" behöver lådorna vara? Klarar man sig med relativt klent skivmaterial och lite uppstagning eller måste man sikta på att bygga dem lika stumma som högtalarlådor? Både pris och vikt bär iväg ganska snabbt här märker jag...
Och hur är det med fyllnadsgraden, ska de fyllas helt med isoleringsmaterial eller räcker det med 10cm eller så direkt bakom BAD:en och tomrum bakom?

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7536 Posts

Posted - 2014/02/18 :  03:29:39  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Från det ena till det andra så har de aktiva absorbenterna utsatts för ytterligare tester under helgen. Hemma i hobbyrummet märkte jag ärligt talat ingen skillnad när jag provade med en "mumsare" i ett hörn bakom lyssningsplats (kan dock nämnas att det testet utfördes samma dag som jag hamnade på sjukan och alltså inte riktigt var i form för att lyssna kritiskt i lugn och ro).

Några dagar senare tog jag med mig mumsaren hem till RuneStone och riggade upp den i hans lilla lyssningsrum som bebos av två JBL artontummare i stora basreflexlådor.
Där gick det däremot att få fram tydligare resultat både mät- och lyssningsmässigt, mätmässigt var det främst en resonans vid ca. 50hz vars efterklang gick att påverka markant genom att aktivera mumsaren.

Lyssningsmässigt var det inte tal om några stora mirakel, musiken i sig påverkades inte vad jag kunde höra men däremot var det lite som att stänga av en störande ventilationsfläkt eller liknande när mumsaren aktiverades. Nånting störande i bakgrunden, gissningsvis nämnda resonansfenomen vid 50Hz, minskade så att "nyttobasen" hördes tydligare.
Som sagt inte någon skillnad mellan natt och dag men det var i alla fall en entydig förbättring, skäl nog att fortsätta experimentera med dem.

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

RuneStone
Member

1961 Posts

Posted - 2014/02/18 :  19:44:33  Show Profile  Visit RuneStone's Homepage Send RuneStone a Private Message  Reply
En förbättring i allra högsta grad även om den var relativt liten..
Dock får man ha i åtanke att det var 1 mumsare med ett litet element och allt var ett snabbtest..
med säg 4st mera noggrant injusterade kan det nog bli riktigt trevligt..

"syftet är som sagt att efterlikna ett transistorsteg.."
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7536 Posts

Posted - 2014/02/18 :  21:52:43  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Ja, elementet var nog billigare än bra men nytta gjorde det ju och jag har som sagt tre till.
Exakt hur de ska arrangeras i rummet tål att funderas på, jag hat ju redan slängt ihop fyra lådor dimensionerade för att hängas upp i taket men om jag nu ska ha BAD-paneler med djupa lådor i bakre hörnen så måste jag kanske tänka om lite.
Blir det så att jag måste bygga nya lådor för att det ska passa ihop så är inte det hela världen, spånskiva är billigt och det kan vara värt lite extra för att grejorna ska se integrerade ut snarare än staplade på varandra.

Strömförsörjningsbiten ska också ses över, av princip gillar jag inte att lämna nätdrivna hembyggen på när jag inte är i närheten så det lutar åt att det blir en central nätdel inkopplad på samma grendosa som anläggningen.

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7536 Posts

Posted - 2014/03/13 :  02:40:40  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Första lyssningen på flera veckor igår (att lyssna fortlöpande medan man gör stora ändringar är förstås bara för kycklingar...) och jodå, basfenomenen jag störde mig på tidigare har minskat.

De fix som är på plats är följande:

4 st BAD-paneler i taket (med två "patterns" per panel, 120x60cm). Två platta och två välvda, alla med tyg + 45mm Isover glasfiberull bakom.

2 st "barnhagar" enligt bild på första sidan, stående längs sidoväggarna.

2 st "cubetraps", täta lådor på ca. 110 liter styck där ena väggen består av komprimerad glasfiberull (innertak). Tillfälligt placerade i hörnen bakom högtalarna.

Lovande, med tanke på att jag har 8 dubbla BAD-ar och nästan en hel bal Isover kvar som ska byggas ihop och installeras.



"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

johan.björklund
Reportage-Harry -05 & -07, 100.000-klubben!

20859 Posts

Posted - 2014/03/24 :  22:22:50  Show Profile  Visit johan.björklund's Homepage Send johan.björklund a Private Message  Reply
Bilder!!!

>musik förmedlingen<
Medlem av det Skånska välljuds sällskapet eoJEUD
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7536 Posts

Posted - 2014/03/25 :  02:01:20  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
quote:
Bilder!!!


Kommer vid tillfälle, har förlagt kameran nu igen...

Som jag nyss skrev i min svammeltråd i Teknik & DIY ska nog panelerna i taket plockas ner och målas om, betsen blev alldeles för mörk för att det ska gå ihop med det vita taket.
Har ändå "råkat" dra på mig några extra paneler av masonit vilka förstås ska målas snarare än betsas så det är väl lämpligt att para ihop dessa med de "sönderbetsade" genom att måla allihop vita och hänga upp dem i taket.
De resterande plywoodpanelerna får jag vara lite varsammare med när det gäller val av ytbehandling.

Glädjande nog går det i alla fall framåt med den ljudmässiga biten av det hela. Senaste ändringen var att gå från dipolbas (vilket jag aldrig riktigt fick att fungera) till stora slutna lådor med en betydligt mäktigare basåtergivning som följd. På gott och ont förstås, nu dök det upp en del lågbasfenomen som tidigare inte gjort sig påminda. Hädanefter kallar vi dem "möjligheter" så låter det roligare.

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.2 sekunder. Snitz Forums 2000