HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Tappad pipa med QW-frontresonator
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

tordnilsson
Member

383 Posts

Posted - 2015/11/04 :  20:42:09  Show Profile Send tordnilsson a Private Message  Reply
Mycket Spännande !
Go to Top of Page

tian
200.000-klubben

1550 Posts

Posted - 2015/11/04 :  21:47:12  Show Profile Send tian a Private Message  Reply
Ser riktigt trevligt ut, kan tänka mig att det pumpar på rätt bra :)
Go to Top of Page

martinsson
100.000-klubben

3311 Posts

Posted - 2015/11/05 :  07:28:19  Show Profile  Visit martinsson's Homepage Send martinsson a Private Message  Reply
Härligt!

Jättegrattis till en lyckad "Proof of Concept" övning! jag undrar lite för mig själv vad resultatet blir efter ett 20-tal optimerings simuleringar och långa diskutioner som utmynnar I ett välstagat bygge I 18mm plywood delat och drivet med avsedd proffsutrustning, kanske även med mer lämpliga element för 30-120Hz bruk, dina 12P80Nd är unika I sitt slag och är helt enastående, men de ska ju sitta I toppsystemet du sedan kombinerar med denna princip menar jag :)

Mvh / Anders

martinssons DIY funderingar och projekt - http://www.martinsson.cc/blog/

Edited by - martinsson on 2015/11/05 07:28:54
Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2015/11/05 :  07:54:11  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply
quote:
drivet med avsedd proffsutrustning, kanske även med mer lämpliga element för 30-120Hz bruk


Sedan när är återkopplingsfria klass A steg inte optimalt kompatibla med hypereffektiva horn? Betänkt att detta horn är effektivare än Klipsch legendariska hörnhorn. Stoppar jag in den i ett hörn så ger det 110,2584 dB @ 44 Hz från 0,2265 watt för en power conversion efficiency av ynka 71% (allt enligt Hornresp)... Måste jag säga att det verkar finnas en del ganska brutala tryck i detta horn? Lådväggarna bågnar och vibrerar mycket påtagligt redan vid låga ljudtryck.

Jag tycker att du retas med mina 1,4 watt som får dörren in till mitt arbetsrum att rassla i sina gångjärn, rullgardinen som rasslar mot väggen den ligger an mot, mina skivor med plywood som rasslar och vibrerar mot varndra osv....

Jag sitter med huvudet en meter från mynningen och det känns som det slår lock för örat som vetter mot hornet när jag spelar Deadmau5 nära klippningsgränsen på min klass A.



Jag är salig och löjligt nöjd med allt utom den ostagade väggarna i 22 mm spånplatta. 25 mm rostfritt stål hade varit bättre. Synd med kilopriset bara...
Go to Top of Page

martinsson
100.000-klubben

3311 Posts

Posted - 2015/11/05 :  08:57:32  Show Profile  Visit martinsson's Homepage Send martinsson a Private Message  Reply
quote:
Sedan när är återkopplingsfria klass A steg inte optimalt kompatibla med hypereffektiva horn?


Sedan jag insåg denna princips potential I proffesionellt fältbruk :) visst kan man använda dessa hemma, det är ju rent fysiskt möjligt menar jag, men då behöver man nog sepca om dem så ingen stackare kommer sig för att driva dem med ett par totals watt för att sedan befinna sig på ruinens brant med ett hus som behöver byggas om och en skillsmässa på gang...

[ironiska fördommar med glimten I ögat] Detta verkar så här långt vara en konstruktion som trivs bäst med att blicka ut over ett massivt publikhav med ett par välprocessade kilowatt i ryggen snarare än att med sömnig depression blänga på ett par skruffiga chesterfield fotöljer, tända ljus, ackompanjerat med gles konstjazz och ett glas vin samt med den obligatorkst tillhörande träslöjdslärare liknande åhöraren skpetiskt blickande tillbaka på dem, denna princip har mer med riot control att göra än ljudreproduktion [/ironiska fördommar med glimten I ögat] :)

martinssons DIY funderingar och projekt - http://www.martinsson.cc/blog/

Edited by - martinsson on 2015/11/05 09:36:23
Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2015/11/05 :  11:15:31  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply
För att fortsätta med ungdomliga imponatorfilmer med fladdrande plastpåsar å sånt, så vill jag visa på hur häftigt det är med höga tryck i högeffektiva tappade pipor och klena lådväggar av 22 mm ostagad spånplatta:

https://www.youtube.com/watch?v=u_PjLRCm2GI

PHAAAT BASS MADDAFAUQQQERSSS!!!

Å nu slutar jag med tonårstramset...

Vad är då meningen med detta högst ungdomliga inlägg?

Staga era lådor väl kära hemmabyggare! Mer så med högeffektiva avstämningar och höga Bl-värden.
Det är allt jag vill ha sagt just nu.
Go to Top of Page

tian
200.000-klubben

1550 Posts

Posted - 2015/11/05 :  12:57:52  Show Profile Send tian a Private Message  Reply
Coolt :)
Go to Top of Page

tordnilsson
Member

383 Posts

Posted - 2015/11/05 :  17:20:16  Show Profile Send tordnilsson a Private Message  Reply
Å vad roligt detvore med en enkel ritning på detta !
/ tord
Go to Top of Page

sladdbarn
Member

2845 Posts

Posted - 2015/11/05 :  20:00:46  Show Profile Send sladdbarn a Private Message  Reply
Hoppas på lite mätningar samt mer o fler lyssningsintryck

Drömmer om bra ljud...
Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2015/11/05 :  22:08:48  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply
quote:
Hoppas på lite mätningar samt mer o fler lyssningsintryck


Sånt kommer. Just nu är locket torrmonterat och läcker luft vid tryck. Det låter som hornet fiser från området runt elementen.

Lådan skall limmas, förstärkas och stagas. Jag funderar väldigt allvarligt på att dubbla upp på materialtjockleken runt elementen. Med denna princip och denna typ av element så ställs det oxå mycket mycket stora krav på lådväggar och att allt är stumt och tätt.

Verkningsgraden kommer ju från en effektiv kraftöverföring från magnetsystem via kon till luftpelaren. Minsta flex i lådväggarna stjäl verkningsgrad och attack. Jag har spelat på med uppskattningsvis 50 watt två gånger, å båda gångerna var jag tvungen att hålla ihop mynningen med all min fysiska kraft. Hela lådan pulserade som en "techno-orm" som rytmiskt försökte slingra sig ur mitt grepp. Nog för att jag vet att detta är billigaste möjliga proof of concept av enkel 22 mm spånplatta. Det är inget seriöst försök till välljud, men det är totalt löjligt vad spånplattan är undermålig.
Redan vid 10 - 20 watt hoppar min lilla stålbalk runt som en technoviking på X. Spelade jag på lite högre så hoppade den av hornet på några få sekunder (tillsammans med verktygen och datordelarna i garderoben intill, div skräp på skrivbordet och allt annat löst i mitt arbetsrum som ville iväg på äventyr).

Martinsson har en villfarelse att 18 mm välstagad plywood skulle räcka i detta fallet, men det är för att han inte tänkt igenom vid 110 dB, 0,22 watt @ 44 Hz i 0,5 pi verkligen betyder. Ett Bl på 24, två st 4 tums talspolar som fullkomligt drunknar i magnetfält som via två ultralätta koner på totalt 1100 cm2 yta kopplar till rena kvartsvågsresonanser "staplade på varandra" - skapar tryck som om det vore hydraliska pressar från den svavelosande källaren en våning ned där bockskägget regerar.

Jag vet inte riktigt hur jag skall kunna stressa behovet av strukturell styrka och styvhet nog för denna avstämning. Det är chockande att se hur spånplattan bågnar redan vid ganska måttliga ljudtryck.

När Malin kom hem igår eftermiddag så hörde hon basdunket ute på parkeringsplatsen. Hon tyckte det lät som om grannarna "hade fest i kvarteret". Det var när jag drev hornet med min lilla återkopplingsfria klass A på 1,4 watt. Hon blev oroad att grannarna skulle bli arga "om jag spelade så högt". Klockan var då runt 18:00....

Jag kan inte säga så mycket om ljudkvalitet än, då jag aldrig varit i närheten av att ge hornet en ärlig chans. Jag vill bara påtala hur löjligt glad och sprittande entusistisk jag blir av att höra så mycket potential under så undermåliga omständigheter. Detta horn passar inte in i vanliga bostadsytrymmen för folk som tycker om sina grannar, hörsel, gipsfogar i väggarna, porslin i skåpen. Det är direkt otrevligt att dra på lite. Hornet har en fysisk tyngd och kraft som är överväldigande. Allt låter rent (om man bortser från läckage och att allt vibrerar våldsamt), men den är som ett skadeskjutet vildsvin i bollhavet på Ikea (för att citera Martinsson).
För vild och råbarkad. Det händer saker när man har rena raka kvarsvågsresonatorer på 0,3 m2 yta. Luftpelaren beteer sig inte riktigt på samma sätt som ett expanderande horn. Den har en väldigt smal spridning. Luftpelaren känns som en slägga som sätter allt i svängning.

Eftersom detta är en studie och expriment i att maximera dB/dm3 dvs power-density och ren användbar verkningsgrad, och simuleringarna säger att jag äter THAM-lådor (de effektivaste tappade hornen jag känner till) till frukost, så är det kanske inte så konstigt att jag slår huvudet hårt i strukturella problem. Problemen med flexande lådväggar måste såklart öka mycket brant när man jobbar med att maximera verkningsgrad och därmed tryck och energiöverföring.

Mvh Johannes
Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2015/11/05 :  22:21:11  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply
quote:
vad roligt detvore med en enkel ritning på detta !


Just nu får du tyvärr hålla till godo med simuleringar och suddiga kort.
Detta är ett första "proof of concept". Inte ett seriöst bygge på något sätt.

Jag vet redan saker jag vill ändra (förutom att ersätta 22 mm spån med välstagat 25 mm rostfritt stål) inför nästa bygge.

Jag har så mycket roligt med mitt halvmisslyckade men mycket lärorika bygge att jag vill gärna dela med mig av mina galenskaper.

Heter det inte nått i stil med "delad skadeglädje är dubbel skadeglädje"?!
Go to Top of Page

tordnilsson
Member

383 Posts

Posted - 2015/11/06 :  13:30:19  Show Profile Send tordnilsson a Private Message  Reply
Hmmm... Jag har ju ett antal skapliga skifferplattor ligger till övers i trädgården...
Undrar om det är möjligt att bearbeta dessa ??
Ca 2-4cm tjocka -fram med rondellen och stenskiva, kåpor och glasögon !
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7516 Posts

Posted - 2015/11/06 :  20:01:46  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Sten och stål. Tja, är faktiskt inne på att staga upp mina midbashorn med stålbalkar och sen sätta klinkers på dem.

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

sladdbarn
Member

2845 Posts

Posted - 2015/11/07 :  19:39:15  Show Profile Send sladdbarn a Private Message  Reply
quote:
Sånt kommer. Just nu är locket torrmonterat och läcker luft vid tryck. Det låter som hornet fiser från området runt elementen.

Lådan skall limmas, förstärkas och stagas. Jag funderar väldigt allvarligt på att dubbla upp på materialtjockleken runt elementen. Med denna princip och denna typ av element så ställs det oxå mycket mycket stora krav på lådväggar och att allt är stumt och tätt.

Verkningsgraden kommer ju från en effektiv kraftöverföring från magnetsystem via kon till luftpelaren. Minsta flex i lådväggarna stjäl verkningsgrad och attack. Jag har spelat på med uppskattningsvis 50 watt två gånger, å båda gångerna var jag tvungen att hålla ihop mynningen med all min fysiska kraft. Hela lådan pulserade som en "techno-orm" som rytmiskt försökte slingra sig ur mitt grepp. Nog..................


Rolig läsning! Känns som att en rejäl låda kan göra en STOR skillnad.

Drömmer om bra ljud...
Go to Top of Page

FForsman
100.000-klubben

2592 Posts

Posted - 2015/11/15 :  11:03:23  Show Profile  Visit FForsman's Homepage Send FForsman a Private Message  Reply
Bygg, lyssna, mät och underhåll oss som bara har elementen liggandes på hyllan och planerar vad vi ska göra istället för att göra... :-)

/mvhff

Ett forum blir till det som medlemmarna bidrar med. Skriv!

Go to Top of Page

martinsson
100.000-klubben

3311 Posts

Posted - 2015/11/15 :  11:17:42  Show Profile  Visit martinsson's Homepage Send martinsson a Private Message  Reply
Här är lite bilder på hur man kan vecka ihop en "TPQWR" I detta fall är det en 10" variant som visas (obs! detta är inte en optimerad eller vidare genomarbetad veckning).

Jag ber ursäkt för bildernas storlek, de översntämmer inte med den önskade upplösnignen 800x600 och jag tar givetvis bort dem om så önskas.




Resultat enligt 2PI simulering med en realtivt klen 10" (Faital 10PR330):


Den lite tuffare B&C 10NW64 i 2PI:


Den obehagligt starka Faital Pro 10HP1020 i 2PI:


...och bara för skoj skull densamma i 0,5PI:


Det finns mycket som är intressant med denna princip, eller kombination av principer, passbandet förefaller var bredare än det för TH's enligt simuleringar och den är nästan pinsamt lätt att bygga.

Märk väl att veckningen visad ovan inte är särskillt genomarbetad, men betänk kaplistan, det är endast en (1) unikt måttsatt bit per låda, baffeln som elementet sitter i, detta gör det ju relativt enkelt att kapa upp materialet.

På grund av veckningen borde det verkliga resultatet vara betydligt mindre dramatiskt än det simulerade, men detta är spekulativt.

martinssons DIY funderingar och projekt - http://www.martinsson.cc/blog/

Edited by - martinsson on 2015/11/15 11:56:47
Go to Top of Page

esl
Upptäckare! Mästar-Harry 2007, 200.000-klubben

2578 Posts

Posted - 2015/11/21 :  23:56:10  Show Profile Send esl a Private Message  Reply
Well har du några frifältsmätningar hannes?

Innovare necesse est.
Det är ännu häftigare utan baffel.
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.38 sekunder. Snitz Forums 2000