HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 WiFi och flerkanalsHiFi
 J.River Mediacenter och andra
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

Bernt Jansson
400.000-klubben

19763 Posts

Posted - 2015/11/10 :  18:39:12  Show Profile  Visit Bernt Jansson's Homepage Send Bernt Jansson a Private Message  Reply
Lägg märke till frågetecknet i mitt inlägg. Jag påstår ingenting egentligen. Men nu framgår ju av ditt inlägg att du optimerat en del även i JRMC.

Det verkar vara lite olika utfall i olika datorer och olika operativ. T.ex W7 32bit vs W7 64bit.

MVH Bernt Mitt system

"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman

Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn
Go to Top of Page

Balder
Member

171 Posts

Posted - 2015/11/17 :  16:17:47  Show Profile Send Balder a Private Message  Reply
Hallå!

Bernt:
Menade inget annat än just undran om jag hade missat något, kanske jag formulerade mig klumpigt:)

Allmänt:
Du är nog inne på något när du påpekar olika datorer. Laddade ner en gadget som håller koll på cpu och minnes belastning. När jag kör JR så har jag endast kvar ca 250 Mb av 2 Gb minne och cpu belastningen ligger på mellan 70-80%. I foobar med samma avspelad fil har jag ca 750 Mb ledigt minne kvar och cpu ligger på ca 15% belastning. Foobar verkar använda mindre resurser.

Min pc: 2Gb minne, dual intel pentium 2.3Ghz.(billig laptop)

Testade samma sak på sonens pc: 4(eller 8?)kärnor, 16GB minne, 4.5GHz. (dyr gaming stationär pc):

I stort sett ingen skillnad på belastning mellan JR och foobar. Ljudet var meningslöst att jämföra pga totalt olika system. Han tyckte dock att JR lät bättre än foobar. Han har kört med foobar i många år och aldrig testat JR tidigare. Han är spelnörd och skitduktig på datorer, men har nästan ingen erfarenhet av hifi(annat än mitt konstanta missionerande lol)

Så om man vågar dra en enkel slutsats från det helt ovetenskapliga experimenten, så förefaller det som att en mjukvara som drar små system resurser kan låta bättre på en klenare pc, och att en mjukvara som använder mer resurser kanske kräver en pc med mer krut för att nå full potential?

Det skulle i så fall förklara för mig varför DSD filer låter mycket bättre i foobar än i JR(i min pc). Båda konverterar DSD64 filer(dff, dsf, SACD.iso) till PCM 24 bit, 174.6kHz i realtid(i mitt fall, då min reciever klarar max PCM 24/192(via HDMI)).

Lite DSD funderingar:
Yamahan (BurrBrown PCM1791A DAC chip) har DSD64 (native) kapacitet (påstår Yamaha), men windows/dom flesta ljudkort, tillåter inte native DSD output, måste i så fall gå via USB och då tillkommer extra utrustning, minst en "converter" ex. SMSL X-USB för ca 800kr, eller helst en USB DAC med DSD kapacitet ex. SMSL DAC 8 för ca 2000:-. Detta om man har en begränsad budget som i mitt fall.(Finns säkert bättre alternativ)

Så varför inte nöja sig med PCM 24/192? Låter ju otroligt bra! DSD är på "modet" nu, alla skall ha det. Det är ju bara dom senaste åren man har kunnat köpa DSD downloads. Många säger att DSD är en fluga och att ljudkvaliteten är överdriven(jmf m PCM). Anhängare av DSD formatet påstår att ljudet är mycket "naturligare", närmare hur ett musik instrument låter. På en blogg(DSD forum) stod det att om man matar en analog förstärkare med en DSD signal med bara ett enkelt låg pass filter, så får man musik i högtalarna! Han sa inget om hur det skulle låta. Tänkvärt(vad man nu drar för slutsatts...)

Jag har alltid spontant föredragit SACD(DSD) framför DVD-A(högupplöst PCM), båda i stereo, ända sedan jag först hörde det omkring 2003. Och trots att DSD musik konv till PCM(i mitt data ljud system) så fördrar jag spontant en DSD fil som källa.(det kan jag inte förklara logiskt!?)

Ljud/krona är ju enligt min åsikt helt oslagbart när det gäller data ljud. Kring utrustning kostar ju däremot som vanligt skjortan, och/eller år av uppgraderingar...

Kanske lite off topic mot slutet... hade lite att ventilera.


"...none are more hopelessly enslaved, than those who falsely believe that they are free..."

Go to Top of Page

OrEs
Starting Member

38 Posts

Posted - 2015/11/17 :  18:10:08  Show Profile Send OrEs a Private Message  Reply

[urlhttps://www.m.nu/flirc-universal-remote-receiver-p-1116.html[/url]

Datorn känner av den som tangentbord och den är programeringsbar med nose to nose inlärning.

Go to Top of Page

AlfaGTV
600.000-klubben

4819 Posts

Posted - 2015/11/17 :  20:43:35  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
Balder, är du säker att du jämfört på samma sätt?
Jag kör JRiver på min gamla MacMini o den tar som mest 9% CPU (Core2Duo, typ 2.5Ghz) när jag spelar PCM. Om jag transkodar till DSD i realtid så tar den ca 50% av CPU-resurserna?
Att transkoda i realtid ÄR mycket resurskrävande (även om jag inte testat som du, alltså från DSD till PCM) och det skulle förvåna mig storligen om Foobar verkligen transkodar i realtid med en resursförbrukning så låg som du säger?
Vilket som låter bäst i din setup tänker jag inte ha synpunkter på då jag instämmer till fullo att omständigheterna gör resultatet!

PS
För övrigt kör jag en SMSL M8 med mye gott resultat!

Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd

Edited by - AlfaGTV on 2015/11/17 20:45:29
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.23 sekunder. Snitz Forums 2000