Av: Lenn Art Labs Datum: Maj 2006

Plats: Göteborg

Hur mäter man noga då?

Som jag har sagt flera gånger är det noga med mätningen. Hur gör man då för att komma rimligt rätt? Här följer ett exempel. Det kan mycket väl finnas bättre sätt, men exemplet visar hur jag brukar göra.

Tonarmen som syns på bilderna är en Micro Seiki MA-701, en 9,5” rak arm av aluminium med mikrofonhus av kolfiber. Den har en effektiv längd L = 240 mm, sitter på avståndet C = 223 mm från skivcentrum. Nålmikrofonen, en Ortofon MC10 Supreme, har jag monterat med offsetvinkeln 21,5 grader.

Som den observante läsaren noterar är den offsetvinkeln för liten, den optimala vinkeln är 22,9 grader. Jag vet, men jag håller för tillfället på med lite undersökningar…


C - avståndet mellan tonarmens nav och tallrikens centrum

Avståndet kan mätas med en vanlig linjal med pålitlig gradering (testas till exempel med ett pålitligt skjutmått). Lägg linjalen med änden mot tonarmsnavet och långsidan mot centrumpinnen:


I det här fallet är tonarmsnavet runt, varför det exakta avståndet mellan linjalens kant och centrum motsvarar navets halva diameter. Den mäter vi med skjutmåttet:

Samtidigt mäter vi avståndet mellan linjalens kant och graderingens början. Därefter, slutligen, läser vi av linjalen vid centrumpinnen:

Genom att summera dessa tre mått får vi ett värde på C uttryckt i millimeter. Är man noggrann kan C mätas med ett fel som är mindre på än en halv millimeter.


L – tonarmens effektiva längd

Tonarmens effektiva längd, det vill säga avståndet mellan tonarmsnavets centrum och nålspetsen, mäter jag på samma sätt. Jag placerar linjalen mot tonarmsnavet och sätter ner nålmikrofonen vid linjalens skala och läser av måttet så noga som möjligt. Genom att addera måtten får jag den effektiva längden.



Även detta mått kan mätas med ett fel som är mindre än en halv millimeter.
 



ß – nålens offset-vinkel

Offset-vinkeln är svårast att mäta. I brist på avancerade instrument kan vi göra som följer.
 


Rita en rät linje på ett papper och placera papperet på tallriken. Syfta nu linjen så att den löper mellan tonarmsnavets centrum och nålspetsen.
 

 







 

 


Lägg därefter en bit kartong med rak kant så att den korsar linjen och syfta kanten så att den blir så parallell med den lilla nålarmen (cantilevern) som möjligt.
Det här är det trickigaste momentet och ett förstpringsglas kan vara till stor hjälp. Syfta efter nålarmen, inte efter pickuphusets kant.




När kartongen ligger rätt, lyft undan tonarmen, håll ner kartongen och rita en linje utefter dess kant.


Nu gäller det att mäta vinkeln så noga vi kan. En bra gradskiva ger oss vinkeln på en halv grad när.

Den som inte tappat bort sin gymnasiematte vet också att tangens för vinkeln ß är lika med måttet B delat med måttet A. Dessa mått mäts enkelt med linjalen eller bättre med ett skjutmått.

Ett bra tips, som jag gärna rekommenderar, är att göra om samma mätningar vid några olika tillfällen och sedan använda de olika måttens respektive medelvärde.
 

Sida 1 Sida 2 Sida 3 Sida 4 Sida 5 Sida 6 Sida 7 Sida 8 Sida 9
 
 © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners. All Rights Reserved