HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Hårdvara, recensioner
 Kora Eclipse Förförstärkare
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Tomas
Member

1037 Posts

Posted - 2005/03/06 :  14:26:33  Show Profile Send Tomas a Private Message  Reply
Hej!

Jag har nyligen införskaffat mig en förförstärkare som heter Eclipse och är tillverkat av franska Kora!Det är ett triodkopplat hybrid-försteg med separat nätdel och 6922 rör.

Valet stod emellan KORA, LAMM, BAT, VAC och Audio Research men bestämde mig efter många om och men för Kora´n. Jag har i 3 år använt mig av Advantage P1 och varit riktigt nöjd.


Den har även ett MM/MC steg och hörlursutgång att åtnjuta.


Har lyssnat lite grand på RIAA´t och det låter riktigt bra, det bästa jag haft hemma med mkt god marginal(säger inte överdrivet mkt). Först skulle jag vilja påpeka att båda förstegen är MKT neutrala i klang och jag upplever ingen direkt tonal skillnad! Det första jag tänker på när jag kopplar in Eclipse´n är att röster får mkt mer kropp, och även instrumenten har en helt annan närvaro. Dynamiken är större och framför allt väldigt mkt mer transienter(nödvändiga för instrumentens karaktär) finns med, det känns nästan som om man klipper av en transienterna i P1:an och resultatet blir lite filt över högtalaren-effekt. Med Eclipse´n framträder instrument med en mkt större tydlighet och dynamik, vilket blir mer engagerande i och med att man kommer "närmre" verkligheten. Det släpper upp i övre mellanregister och diskant och är jämförelsevis mkt mer dynamiskt vilket gör att cymbaler upplevs "verkligare" utan att bli vasst på något sätt. Virvel och pukor och baskagge är numer dregelvarning att lyssna på om de är bra mixade. Bas överhuvudtaget känns som en basist som spelar istället för en basgång som träder fram, svintajt i basregistret helt enkelt. Nu när jag lyssnar på P1 tröttnar jag med en gång på grund av att det känns totalt oengagerat och livlöst och som tjejen säger: vem har lagt ett lock på musiken?!(måste tillägga att jag varit väldigt nöjd med P1 hela tiden). Det känns för första gången nästan som om jag sitter på storan och lyssnar på lilla scenen på ett liveband(gör detta en gång i veckan minst, bästa referensen är LIVE-musik) Vid relativt låga volymer då jag nu har extrema akusik-problem. Har för första gången även insett hur stora högtalare jag har, det har inte varit så stort problem innan jag utnyttjade dynamiken såpass som nu. Men det ska flyttas efter sommaren och jag får se om jag måste byta ner mig i storlek eller om vi får ett bättre rum. Hursomhelst så är jag nöjdare än jag kunnat hoppas på med ljudet och försteget får toppbetyg(vet inte hur prisvärdheten står sig då det är riktigt dyrt.) Vil ni läsa lite andra mer utförliga recensioner finns några stycken här:


http://www.audioreview.com/Preamplifiers/Others+Triode+Preamplifier/PRD_118291_1591crx.aspx(bara översta är Eclipse rec.)

http://www.positive-feedback.com/ambackissues/KoraEclipse.htm

Runtikringutrustning:
Digital källa: Opera Audio Consonance Reference 2.2
Analog källa: Ariston RD40
Förstärkning: Perreaux 400p monoblock
Högtalare: Audiovector 6
Kablage: Transparent Ultra
Nätkablage: Harmonic Technology AC-11, electrocompaniet
Lite bilder från mitt system:

http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=37317

MVH Tomas

Konst är sånt man inte kan, för sånt man kan är ju ingen konst.
Teknikansvarig www.Brewhouse.se

Hemma:http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=37317

Edited by - Tomas on 2005/03/07 08:56:08

Bernt Jansson
400.000-klubben

19753 Posts

Posted - 2005/03/07 :  09:57:12  Show Profile  Visit Bernt Jansson's Homepage Send Bernt Jansson a Private Message  Reply
Verkar vara ett mycket bra försteg. Vem säljer dom här i Sverige?

MVH Bernt Mitt system

"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman

Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn
Go to Top of Page

Tomas
Member

1037 Posts

Posted - 2005/03/07 :  16:19:16  Show Profile Send Tomas a Private Message  Reply
Det är absolut ett väldigt potent försteg! Det är high-fi consult http://www.highfi.se som tar in Kora i Sverige, och bl.a radiolagret i Göteborg, jämtljud i Östersund, och ljudmakaren i Stockholm är återförsäljare. Det står alla återförsäljare om man tittar på high-fi´s hemsida!

Konst är sånt man inte kan, för sånt man kan är ju ingen konst.
Teknikansvarig www.Brewhouse.se

Hemma:http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=37317
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.23 sekunder. Snitz Forums 2000