HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Bygg en mycket enkel hörlursförstärkare! +nät/batt
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2007/02/16 :  08:09:42  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply


Men vart gick sladden? Tja, nu efter rigorösa tester och nöjd med utformning och kabeldragning görs de slutliga kopplingarna. Vilket i mitt fall resulterar i att den snabbkoppling som gick till ljudkortets V+ och V- tas bort för att lödas permanent. Med en koplingskabel med fyra ledare delas de upp i två par. Ett par för att gå till strömförsörjning av ljudkortet, och det andra paret bildar Jord och skall därför kopplas samman med ljudkortets Jord. Hoppas jag blir tydlig.


Ursäkta den lite ofokuserade bilden.

Jordkablaget drog jag upp på ovansidan för slutmontering. Det blev lite trångt på undersidan.




Två kort redo för sammankomst.





Lite till...
Go to Top of Page

Lech
Member

1353 Posts

Posted - 2007/02/16 :  08:48:12  Show Profile Send Lech a Private Message  Reply
Jag har aldrig haft behov av en hörlursförstärkare.

Men, NU HAR JAG DET !!

Fin fint reportage ,ska leta fram lödkolven.

MVH
Lech

Analog,purist,fanatiker
Allt var inte bättre förr,men det mesta.
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2007/02/16 :  21:27:55  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply


Trevligt att det uppskattas. En lurstärk är varken komplicerad eller dyr.




För att hålla det på en trevlig nivå så skaffar vi löstagbart nätkablage. Kretsen bryts med lämplig omkopplare.




Monterade på varandra blir det en snäll och nätt liten kub (nästan iaf) som borde kunna ramla ned i en trevlig låda för bättre stabilitet och mindre pill-risk.




Nätdelen under förstärkardelen och justering av den stabbade strömförsörjningen går likt en dans. In med skruvmejsel och justera. Obs! Rekommenderar att strömmen bryts först.



Med rätt Op-Amp kan man gå mellan +/- 5V och +/- 25V ungefär med bibehållet välljud ( Tänk på att elektrolyterna på ljudkortet sätter gränsen i vad man kan brassa på i V! I mitt fall går gränsen vid 16V på lytarna. Och jag tar det inte högre än runt 12V för säkerhets skull ).

Fast det där med 5V ger ju en lite idéer som man kanske borde prova...


...
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2007/02/18 :  00:21:16  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply


Okej. Skall dra sista biten så vi får det överstökat... Skall inte bli långrandig här inte.


Den uppmärksamme kanske har ögnat lite på bilderna jag lagt upp och sett att det finns lite andra 'trattar och rattar' (grejer, alltså) på lurförstärkeriet som inte blivit redogjort för. Vi kan ta dessa komponentbenssocklar tex. Har figurerat lite var stans, men hamnat här för tillfället:




Vad skall nu detta betyda? Jo. Den undre - med fyra sockelhål - är Jord. Och den övre - med bara två sockelhål - är faktiskt V+ till vänster och V- till höger. Varför är detta nåt att veta? Jo:




Ljusdioden och dess motstånd skippade jag i detta läget för det får bli ett senare problem. Istället för 220µF elektrolyterna använder jag ju de elektrolyter som redan sitter på lurstärk-kortet innan Op-Ampen (de gröna). Så i princip blir det endast 9V batteriet + två motstånd och switchen.

Men hur kom socklarna in i bilden? Det blev en kompromiss. Inte det smidigaste lösningen, men duger för nu. Skall slipa till kanterna på det lite 'ruffiga' batteri-kortet senare.




detta sätt kan det lätt hoppas från stabbad nätdrift till batteridrift om man så önskar. Inget nödvändigt, men kan komma till pass nångång säkert. Eller varför inte skippa det stabbade nätdelen och bara köra batteri? Obs! Har man RIKTIGT tröga lurar på 600ohm eller liknande, bör man nog låta den stabbade nätdelen ta hand om liret. Kan bli lite svettigt för den enda Op-Ampen att hantera annars.

Switchen kopplas som kretsbrytare för bägge kretsarna. Det är en Två-polig On-Off-On switch. Lite krympslang skyddar för herr klåfinger.




Koppla och löd batteriet. Löd på några sparade komponentben (alltid bra att ha avknipsade komponentben) och löd dit som ben att sticka i socklarna. Jord har två ben för bättre stabilitet (av konstruktion).




Tro´t eller ej. Men det är faktiskt kretsen från schemat ovan (minus diod då).

Jag byggde några andra versioner för att få mer plats över. Bla annat med ett 12V kamera-batteri. Och det kommer förmodligen bli den lösningen senare, då det batteriet tog mindre plats. Gick till och med att köra dubbla batterier på samma yta som ett av dessa 9V. Men i dagsläget får det funka.


Lyssningstestar...

Go to Top of Page

Fisksmisk ola
Member

1763 Posts

Posted - 2007/02/18 :  12:57:14  Show Profile  Visit Fisksmisk ola's Homepage Send Fisksmisk ola a Private Message  Reply
Jag tycker att den här tråden är såpass välgjord, utförlig och framförallt intressant att den utan tvekan borde ligga under "Artiklar" om det passar trådskaparen såklart! (Kommer inte att bli sur och lämna forumet om det inte gör det dock...)


Tack rannagarden för att mycket trevligt reportage.

Mvh

Euroline - T-Amp - DIY
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2007/02/18 :  21:19:09  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply


He he. Tja, man kan alltid bli bättre.

Personligen ser jag gärna MER sådana här, eller liknande, reportage på HifiForum. Byggreportage med lite bra fotograferande beskrivningar och tips och trix eller bara funderingar. Jag inspireras sannerligen av sådana reportage och hoppas att denna tråd kan ge lite sug för andra att bygga sig en variant av en hörlursförstärkare. Om inte så kan man ju iaf slänga ihop en stabbad nätdel som är justerbar tex. Vilket sällan är fel att ha en.





Om vi skall dra en avslutande vals:

Efter långa lyssnarpass med både det ena och det andra så konstateras har vi fått oss en hyggligt välljudande lurstärkare. Med mina lurar, philips HP890, så fås ett trevligt och aningen flirtigt ljud. Bra bastryck (iofs ganska mycket från lurarna), men med fint återgivna detaljer och ganska bra rymd. Förvånande välljudande faktiskt (man bör ju alltid bli lite häpen över att ens kreationer kan låta överhuvud taget). Så får man för sig att bygga förstärkarkortet utlovas välljud.

Jag har byggt denna en gång förut, fast då med betydligt kraftigare och ostabbad nätdel. 20VA, förmodligen några ampere, 6000µF per kanal och +/- 16V cirka. Det låter bra om den med. Bara så man vet att det går bra.

Med den stabbade strömdelen ges en vidare bra grund för Op-Ampen att husera. Välj Op-Amp och justera tills volten är vad ampen behöver. Tänk bara på att elektrolyterna på förstärkarkortet bestämmer vart gränsen går. Jag har inte använt några kylare till LM317/LM337. Med de små trafos jag har använt hanteras inga stora strömmar eller volt. De blir efter nån timme med hög volym inte ens småljumma. Med en större strafo och manligare nätdel - kan nog kylprofiler komma till sin rätt. Jämfört med batteri så ger den stabbade nätdelen ett lugnare ljud fakiskt. Kan iofs ha att göra med att 9V batteriet bara ger 4,5V ut. Om man kopplar på ett batteri till för +/- 9V, så ges nog chansen för bättre prestationer med batteri som strömkälla.

Att välja Op-Amp kan vara a och o. Men det borde funka med de flesta ärligt talat. Kanske 4,5V från batteri är lite i underkant för några Op-Ampar, men måånga trivs nog som fisken. Jag har kört med OPA2134, OPA2604, AD8066, 5532, 4558, 4580, mm och allt vad de heter. 2604 och 2134 hamnar på bra positioner. Men alla kanske inte passar för batteridrift. Ej heller att de trivs med jobbet att driva lurar osv. Så det är bara att prova.






När bilderna tas spelas det för fulla muggar. Batteri och Opa2134. Marilyn Manson. Stärkaren skall ned i en låda. Likaså så skall en lydiod dit som lyser grön när det körs batteri och lyser fint röd när man kör på nätagget. Lurstärkaren skall primärt användas vid datorn för att fixa soundtrack till HifiForum, vid sängkanten för talböcker och vid strömavbrott tillsammans med min bärbara cd.






Är det någon som har frågor eller anser något vara oklart, så är det fritt fram att PM:a eller kanske fråga i tråden om det är ett viktigt påpekande som jag bör styra upp eller ändra. Hoppas att det mesta har kommit med. FÖLJ RECEPTET PÅ LURSTÄRKAREN och det kommer bli resultat.


Lycka till med byggandet och släng gärna upp trådar. Tack för stöd och intresse. Ha skoj och pilla inte med fingrar på saker med Volt i.


/M


Edited by - rannagarden on 2007/02/19 15:33:20
Go to Top of Page

Mc Square
Member

3723 Posts

Posted - 2007/02/18 :  21:58:35  Show Profile  Visit Mc Square's Homepage Send Mc Square a Private Message  Reply
Har du inte fått reportage-Harry`n än...?
Iallafall en Flit-Harry borde du ju ha,tycker jag.

Skitbra byggtråd,med inslag av doftande 2604:or!!

Som audiofil får du inte dra dig för att göra sånt som kan vara livsfarligt...
-->Mitt system
EoJeud - A better snack!

"220 volt för att det kittlar så skönt"
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2007/02/19 :  15:32:33  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply
Tackar, McSquare. Hoppas det iaf lockar några till lödkolven.

/M
Go to Top of Page

Zei
Member

826 Posts

Posted - 2007/02/19 :  15:50:40  Show Profile Send Zei a Private Message  Reply
Jag vill också ta tillfället i akt och säga att det här var en riktigt rolig och "bra" tråd.

Extremt bra jobbat!

Och såklart, Tack för det enorma engagemanget.

/Z

Signatur..
Go to Top of Page

guy gadbois
Member

2415 Posts

Posted - 2007/02/19 :  15:54:43  Show Profile Send guy gadbois a Private Message  Reply
Beröm och beundran från min sida, måste nu göra ett försök så småningom på den där förstärkaren! Nåt pris bör Rannagarden ha för sina fina bildtrådar!

Min anläggningstråd
Go to Top of Page

mayday
350.000-klubben

8338 Posts

Posted - 2007/02/20 :  21:39:48  Show Profile  Visit mayday's Homepage Send mayday a Private Message  Reply
Som jag skrivit tidigare MKT pedagogisk och bra tråd!!

DIY:are som håller på att dras ned i rör-träsket
Mayday DIY Blogg
http://maydaydiy.wordpress.com/

Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

21992 Posts

Posted - 2007/02/24 :  15:46:17  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message  Reply


Jag håller helt med om att detta platsar mer än väl som reportage. Rannagården, skall vi inte göra om den till ett sådant?


// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2007/02/24 :  19:09:29  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply
Javisst. Var så god. Det är fritt att göra vad ni finner lämpligt.

/M
Go to Top of Page

Lech
Member

1353 Posts

Posted - 2007/02/24 :  19:43:30  Show Profile Send Lech a Private Message  Reply
Super duper.. Jag har snart byggt i kapp. Strömsättning på G

Mer sådant här.
MVH
Lech

Analog,purist,fanatiker
Allt var inte bättre förr,men det mesta.
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2007/02/25 :  11:55:54  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply
Vad kul! Jag städar och förtydligar lite i tråden för att det skall bli lite mer lättförståligt här och var. Bla. snyggat till det inledande receptet på förstärkardelen.


Edit - Förtydligar lite mera felsteg.

Jag kan även tillägga att jag har kört förstärkaren på batteridrift ca 8tim hit intills. Fortfarande 8.5V över Op-Ampen. Kretsen drar alltså inte särskilt mycket strömledes. Perfekt!

/M

Edited by - rannagarden on 2007/03/02 11:16:11
Go to Top of Page

Ryssen
100.000-klubben

8268 Posts

Posted - 2007/03/02 :  14:46:33  Show Profile  Visit Ryssen's Homepage Send Ryssen a Private Message  Reply
quote:
Fortfarande 8.5V över Op-Ampen.

Hur blir utnivån till lurarna vid den spänningen,räcker den?

Learning by burning..
You say that you can read my mind--Be careful of what you might find. -Ozzy-
Go to Top of Page

Lovan
Member

3166 Posts

Posted - 2007/03/02 :  16:17:56  Show Profile Send Lovan a Private Message  Reply
Jag körde med +/- 3V förut till en opa2134. Det räckte för mina hd600 och mina behov iaf.
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2007/03/02 :  17:04:13  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply

Ja, skall man köra på batteri-drift så gäller det att välja Op-Amp därefter. Kikar man i databladen så finns det ofta grafer med där olika beteenden eller värden talar om hur mycket den intressanta Op-Ampen vill ha eller behöver för att fungera. Det brukar ofta stå ett angivet medel för bästa funktion. +/- 15V är ett hyggligt utgågsvärde för den genomsnittlige Op-Ampen.

Men skall 9V batteridriften funka tillfredställande gäller det att hitta en välljudande Op som kan göra jobbet med ganska modesta V. De 9 volten ger ju faktiskt bara +/- 4.5V! OPA2134 är ett utmärkt val till denna form av batteridrift. Angivet skall den kunna prestera (inom vissa gränser) med försörjning t.o.m under +/- 3V. En Op-Amp som den nya trevliga AD827 ville inte jobba medvilligt med sådana premisser. För att den skulle bli glad var jag tvungen att justera upp den stabiliserade strömdelen till +/- 12V.
Ytterliggare en sak att tänka på, som bla. gör OPA2134 trevlig, är att den knappt förbrukar någon ström. Vilket ger batterier längre drift-tid.

Jag får se hur det blir när det skall in en lyd-diod på kretsen också. Förmodligen kommer den dra mer ström än Operationförstärkaren.


Kraften med batteri räcker faktiskt väldigt långt. Man kan spela tillräckligt högt utan att det börjar toka sig. Den stabbade nätdelen har lite mer att ge, men det är med en hårsmån. Hade inte batterierna kostat som dom gör - så kanske hörlursförstärkaren fått bli en med ren batteri-drift. Möjligtvis då om man hade valt att köra på två 9V batterier för att få mer att ge till trögare hörlurar. Men i dagsläget räcker det och blir över. Vid halvt volympådrag spelar det ordentligt högt.

Använder i stunden Philips SBC HP890 med sina 32Ohm.

/M
Go to Top of Page

Lovan
Member

3166 Posts

Posted - 2007/03/02 :  17:43:33  Show Profile Send Lovan a Private Message  Reply
Första varianten använder jag faktiskt sånna där knappcellsbatterier till OPA2134. Dom där små som Clas Ohlson säljer 5 för 25:- eller nåt sånt. Tror det räckte i 10-15h speltid. Det är en liten nätdel!
Problemet med 9V batterier är att dom är så svaga. Det är ju knappt 900mAh i dom. Kör man med AA så får man ca 3000mAh. Men då lär man ju ha åtminstone 4st för att få någon spänning som är användbar.
Har för mig att jag mätte att en opa2134 använder 10mA. 2st OPA627+BUF634(wide bandwidth) använder ca 40mA tillsammans.
Go to Top of Page

Lovan
Member

3166 Posts

Posted - 2007/03/02 :  17:46:08  Show Profile Send Lovan a Private Message  Reply
Får jag förresten rekommendera slutna blybatterier? Biltema säljer billiga sånna. Både i 12V- och 6V-utförande. Två stycken 12V med 1.1Ah räcker tämligen länge och låter helt ok! För att inte tala om att priset är helt ok.

Edited by - Lovan on 2007/03/02 17:46:39
Go to Top of Page

Mc Square
Member

3723 Posts

Posted - 2007/04/06 :  23:14:33  Show Profile  Visit Mc Square's Homepage Send Mc Square a Private Message  Reply
Reportage-Harry`n fick du till slut ändå!


Jag har äntligen lyckats pula ihop min prototyp,mycket tack vare jag fick mig en ordentlig potentiometer.(Tack Lech)

Har kört den med en av mina stabbade nätdelar på 15v och hitills testat
2134,5532,2604,AD8620.Funkar finfint,tycker jag,men jag planerar att göra en med ytmonterade motstånd i framtiden.

Panasonic FC elektrolyter och M-Cap har jag använt och
förutom att poten är på 50K,så har rannagardens recept följts noggrant.




Edit:Den låter J*VLIGT bra!

Som audiofil får du inte dra dig för att göra sånt som kan vara livsfarligt...
-->Mitt system
EoJeud - A better snack!

"220 volt för att det kittlar så skönt"

Edited by - Mc Square on 2007/04/07 00:01:27
Go to Top of Page

Lech
Member

1353 Posts

Posted - 2007/04/07 :  00:15:26  Show Profile Send Lech a Private Message  Reply
Mer sådana här kafferepsreportage där inte tjafset stör.
Lyssnar i sängen på det här projektet. <Gött>

Mr Square går lika bra med 50K här ( tror jag för jag hade inget annat själv.)
MVH
Lech

Analog,purist,fanatiker
Allt var inte bättre förr,men det mesta.
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2007/04/08 :  08:25:14  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply

Tjoho! Vad skoj att nån har byggt den. Och dess utom fått den att fungera. En 50K-pot går alldeles utmärkt. Då byter man som sagt bara, de i konstruktionen nämnda 200k-motstånden, mot 500K istället. Lätt plätt.




Sedan sist har jag försökt att få ned skapelsen i en lämplig låda. Och den är väl på god väg... *harkel* Men den har också fått en ny/annan batteridel. Inte för att 9V-batteriet inte mäktade med uppgiften, nej. Utan för att ge lite mer juice till Op-Ampen.

Dessutom för att förtydliga byggandet av en batterinätdel med några fler bilder. Det är jättelätt.


Tag två 4,7kOhm motstånd.


Undersidan ser ut som så (ursäkta oskärpan).


Eftersom jag använder bensocklar som 'koppling', löder man dit några lämpligt dimensionerade ben (från elektrolyter eller motstånd tex).


Hoppas bilden förtydligar.


/M
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2007/04/08 :  09:00:20  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply


Ett par 12V-batterier med hållare senare. Redo för koppling. En mindre, nättare batteridel. Alternativ till 9V-batteridriften. Lite överarbetat kanske...



Bensocklarna passar perfekt efter lite 'hjälp'.



Skruvplinten löds samman med switchen för att kontrollera On/Off.




Men så var man lite sugen på den där tvåfärgade dioden som skulle indikera grönt vid batteridrift och rött vid nätdrift. Lättplätt? Njae. Faktiskt lite klurigt...
Go to Top of Page

Lech
Member

1353 Posts

Posted - 2007/04/08 :  18:53:14  Show Profile Send Lech a Private Message  Reply
Rannagarden

Jag uppskattar denna tråd otroligt mycket. Vilket jobb du lagt ner.

Att det sedan också låter bra är "grädde på moset" !!

Tack för ditt engagemang.

MVH
Lech

Analog,purist,fanatiker
Allt var inte bättre förr,men det mesta.

Edited by - Lech on 2007/04/08 18:54:00
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.5 sekunder. Snitz Forums 2000