HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Servius 2nd base
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Pac
200.000-klubben

21988 Posts

Posted - 2009/04/25 :  10:39:27  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message  Reply
Nu har jag fastnat i strömningsträsket. Tänk att en liten plastlåda för knappt 2000:- kan förleda en vuxen man på det viset.

Jovisst är det Squeezebox som lett mig i fördärvet.

Jag börjar få mer och mer musik som jag vill ha tillgång på fler ställen i mitt lilla hus. För snart ett år sedan hjälpte the seal mig med att sätta upp en server som vi kallade Servius. Namnet kommer av att datorn måste namnges och visst, "Servius" är lite corny, men vadå? Det här är på skoj.

Jag varnar alla direkt! Att ha en server är beroende framkallande! Struntprat? Ja det trodde jag med tills Servius började förändra sättet jag använder mina datorer.

Servius "1st base" byggdes på en gammal Dell stationär dator med en Pentium P4 2,4GHZ. Den fick nytt 400W kraftaggregat ett SATA-kontrollkort med 3st 0,5TB--diskar. Den har gått klockrent utan driftsavbrott på Debian sedan den startades.

Det som sått ett lite misstroende var när jag började mata ner skivor på den. När jag körde tre datorer som rippningsstationer(EAC->Flac så klart! orkade inte Servius med. Den fick långa svarstider och jag förlorade data. Det fick mig att börja tänka. Om jag skall ha en server skall den tåla det jag utsätter den för. Jag vill inte ha en server som behöver hanteras med silkesvantar utan den skall svälja det jag skickar åt den oavsett hur jag gör det. Jag behöver något stabilare än den maskinen jag kör på idag.

Tänkarluvan åkte på och jag hämtade inspiration; http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=74022

Nåväl, lilla servius och hififorums medlemmar har visat vägen.

Välkomna till min tråd om Servius "2nd Base"

Det här är ett långtidsprojekt. Vare sig hårdvara eller mjukvara är på plats. Jag kommer att använda denna tråden för att diskutera fram lösningar och för att skildra hur bygget fortskrider.

Häng med och hjälp mig...

// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

tian
200.000-klubben

1550 Posts

Posted - 2009/04/25 :  15:06:35  Show Profile Send tian a Private Message  Reply
Trevligt, blir nog bra i slutändan
Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

21988 Posts

Posted - 2009/04/25 :  23:43:40  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message  Reply

Det hoppas jag med.


// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2009/04/26 :  09:43:53  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply
Ett OS som verkar trivas bättre och bättre ju mer man kastar på det är ju FREEBSD.
Min gamla 3.0GHz Celeron-baserade dator funkade fint med femtio firefoxfönster öppna, en kompilering av Gnome på i bakgrunden och en installation av diverse program, allt på en gång. CPUn stod på 100 % hela tiden i två timmar tror jag det var, å ändå var datorn trevlig att jobba med, surfa med osv. Detta är då en skräpig enkärnig processor!!!
Under likande betingelser med Debian så är datorn så seg och tråkig att jag anser den vara helt oanvändbar.
Heil ULE-Schemaläggare!!!!!
Go to Top of Page

viterbi
Member

231 Posts

Posted - 2009/04/26 :  12:50:03  Show Profile Send viterbi a Private Message  Reply
Det låter mer analogt när det spelas från hårdisk.
Vore det inte enklare med en NAS.
Välkommen till gänget som har förpassat cd:n avbytarbåset.
Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

21988 Posts

Posted - 2009/04/26 :  13:23:37  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message  Reply

Enklare och enklare, varför skall man göra det enkelt för sig när man har chansen att lära sig lite på vägen?

// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

21988 Posts

Posted - 2009/04/26 :  13:36:41  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message  Reply

Hur viktigt det är att ha en optimerad helhet fick jag lära mig när vi byggde bildarkivet. En Dell Power Edge 2600 med en single XEON är ingen värstingserver på något sätt men med SCSI-diskarna i RAID5 flög den maskinen fram. Ett väldimensionerat moderkort och en Adaptec RAID-controller verkar göra underverk. Så det är åt det hållet jag går med Servius.

Just nu kamperar en Dell Precision 650 på golvet i mitt arbetsrum. Den blir nog basen för det här bygget. Jag kom över den utan diskar för en spottstyver hos Azalea IT AB. De handlar med beg server och nätverksutrustning. Den var duktigt smutsig och dammig när jag bar hem den. Jag undrar var den stått och slitit för brödfödan tidigare...

// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

mushkot
Member

60 Posts

Posted - 2009/04/27 :  21:39:19  Show Profile Send mushkot a Private Message  Reply
Ja, det är väl snabbt (och mycket) minne som ger den största förbättringen, kanske vore läge för en 64-bitars processor, och ett rejält RAM-minne. Sen SCSI såklart... processor kommer i sista hand. Det finns i dagens läge väldigt få (om några alls?) operativsystem och program som är skrivna för att använda mer än en processorkärna. Egentligen har programmerarna och hårdvarutillverkarna verkligen målat in sig i ett hörn som det är nu, då processorer snabbare än ~3 ghz slår i taket vad som gäller hastighet.
Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2009/04/28 :  08:50:56  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply
quote:
Det finns i dagens läge väldigt få (om några alls?) operativsystem och program som är skrivna för att använda mer än en processorkärna.


LÄS: http://my.opera.com/blu3c4t/blog/show.dml/1531517
http://www.usenix.org/publications/library/proceedings/bsdcon03/tech/full_papers/roberson/roberson.pdf

Det kanske gäller MS produkter, men både Linux och BSDerna anänder de kärnor som finns och balanserar ut lasten fint.
DragonflyBSD är ett intressant specialfall. De är tänkt att kunna dynamiskt klustra över många maskiner över nätet - allt efter behov!! Det är inte samma sak som att använda en flerkärnig processor optimalt, men det är en cool teknik i samma "ballpark"
Tänk att ha ett kluster tillsammans med 100 kompisar, alla har tre datorer kopplade till nätet - alla har Dragonfly. När du skall redigera lite HD-video så kopplar din dator upp sig till 20 andra maskiner helt sömlöst - utan att du märker något - det bara går mycket snabbare. Sedan skall din kompis beräkna sannolikheten att han någonsin kommer att förstå sin fru - och hans dator kopplar då upp sig till alla jordens datorer - inklusive de som Pentagon har som styr satelliter - men de kör ju inte DragonflyBSD så alla jordens datorer kraschar - nätet går ned totalt - NSA och FRA kan inte ha total(itär) kontroll över ungdomars chattande och det tredje världskriger är ett faktum!!!!

Oj - min text spårade visst ur lite, men DragonflyBSD är ändå intressant.

quote:
Ja, det är väl snabbt (och mycket) minne som ger den största förbättringen


Det känns inte sant längre att det är minnesbrist som är boven. Idag kommer Vista-basic maskiner med 3 GB ram. Många spel är gjorda för att kunna använda många kärnor och köras i 64 bit. HL2, Crysis, UT3 mfl. Det finns många fler, men jag minns inte namnet på dem.
Anledningen till att många upplever ram brist är väl snarare just pga Vista som är en riktig resourcehog när det gäller minne.

Jag älskar att tortera mina maskiner för att se hur dom beteer sig vid långvarig hård belastning. FreeBSD flyger under laster som får XP att bluescreena eller åtmindstånde frysa totalt, Debian och Ubuntu att kännas som seg sirap och Fedora att åtminstånde bli seg.
Visst - vid benchmarks gör ju inte en Freebsd maskin mer per tidsenhet än tex OpenSolaris eller Linux, men den gör det med ett lugn och den fortsätter att vara användbar under tiden.
Men det är väl som med circlotroner - ingen törs prova att bygga en för att ingen annan gör det.
Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

21988 Posts

Posted - 2009/04/28 :  09:12:49  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message  Reply
Nu har min maskin bara en kärna så flerkärneproblematiken är ju inte aktuell här. Däremot har den bara 1GB internminne. Jag körde minnestest på den för att få fram sanna prestandasiffor häromdagen. Den är inte så där vrålsnabb, men den har bra flöde mellan kärnan och Cacherna. Så att öka på minnet skulle kunna ge en snabbare helhet. Tack för tipset!

Minnet den kör med är en äldre variant på DDR2 så man kanske skulle ge den lite nytt "blod" med några begade DDR-moduler...

Som minnestest använder jag memtest86. Det kör kränan på fullfart och cyklar minnenen på ett effektkrävande sätt, det plågar kärnan ordentligt. Det är bra både för minnestest och för att se att kärnan inte går för varm.

// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

mushkot
Member

60 Posts

Posted - 2009/04/28 :  10:14:25  Show Profile Send mushkot a Private Message  Reply
Det är en del skillnad på att balansera ut lasten över fler än en processorkärna, och att använda kärnorna optimalt. Går man ner på maskinvarunivå för att titta på hur instrukitonerna körs lär man upptäcka att det är sällan man lyckas klämma in 2 instruktioner samtidigt som är lika långa samt oberoende av varandra, dvs den ena kärnan behöver inte "vänta" på att den andra ska bli klar innan den vet vilken instruktion som ska köras härnäst. Detta är ett väldigt stort problem som det jobbas frenetiskt på, och jag gissar att de flesta program som skrevs innan flera kärnor blev aktuellt inte har en chans att fullt ut nyttja fördelen med fler kärnor än endast en.

Tillbaka till saken, har du endast 1GB RAM så är det ju definitivt dags för en uppgradering. Minnen är ju inte så dyra i dagens läge heller, så...
Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

21988 Posts

Posted - 2009/04/28 :  13:13:14  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message  Reply
Jag har 4 minnesplatser som är populerade med två 512MB moduler som det är idag.

Det är PC2100-moduler, kan man köra med snabbare moduler eller skall jag hålla mig till PC2100?Räcker det med 2GB eller vinner jag prestanda för varje GB jag adderar? Hur mycket minne kan en server ha användning för?


// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2009/04/28 :  15:44:11  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply
Kör du Linux på den idag så öppnar du en terminal, logga in som "su" och skriv "lshw". Där kan du se vad som är max frekvens på minnen osv.
LSHW = List Hardware typ eller nått liknande.
Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

21988 Posts

Posted - 2009/04/28 :  15:47:06  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message  Reply
Just nu har jag satte upp den som en XP-maskin. Jag behöver flasha om BIOS och CD-drive till senaste versionerna och visste inget annat sätt.

// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

Lovan
Member

3166 Posts

Posted - 2009/04/28 :  16:15:03  Show Profile Send Lovan a Private Message  Reply
PC2100 låter som DDR och inte DDR2

Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

21988 Posts

Posted - 2009/04/28 :  20:42:17  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message  Reply
Du har helt rätt, det är DDR-minnen.

Jag vill ju att mina diskar skall leva riktigt länge så idag monterade jag en extra hårddisk fläkt. Den blåser luft direkt in på hårddisken och det här blev riktigt bra.

Jag låg på disktemperaturer runt 35 grader innan, nu ligger jag på 27. Ganska stor skillnad på några timmars arbete.

P.S. det här är skrivet från Servius 2nd base.


// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

mushkot
Member

60 Posts

Posted - 2009/04/28 :  21:06:48  Show Profile Send mushkot a Private Message  Reply
Sök i manualen, där ska det stå vilket som är det snabbaste minne ditt moderkort klarar. Tänk bara på att köra minnen i par!
Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

21988 Posts

Posted - 2009/04/28 :  21:33:25  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message  Reply
Dell har grymma manualer! Det skall vara DDR PC2100 minnen till den.

// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

21988 Posts

Posted - 2009/06/07 :  13:50:28  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message  Reply

Nu har maskinen legat och väntat på att jag skall bli klar över hur jag vill att disk-setupen på den skall vara. Jag har kommit fram till att jag vill ha separata diskar för systemet och lagringen. Så det blir en 16GB Solid state disk(en USB sticka. ) för systemet och lagringsutrymmet blir 4st 1TB diskar i RAID 5. Det ger ett stabilt system med viss redundans på lagringsutrymmet. För att öka datasäkerheten ytterligare tror jag att jag skall låta maskinen sköta sin egen back up mot USB-diskar.

// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

21988 Posts

Posted - 2009/06/07 :  13:56:36  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message  Reply
Det skall ju vara ett bildreportage... Dags för bilder!



Bakom den lilla luckan till höger finns en del USB och annat smått och gott.



Grafikkort förberett för dubbla skärmar. Det gör ingen större nytta på en server men det är coolt när man kör den som arbetstation.



De två extra 5,25"-platserna skall hussera två av TB-diskarna. Coolast hade varit att ha en SATA hot-swap rack men, det får bli någon annan gång. Nu vill jag få fart på den.

Vi flippar väl huven?

// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

21988 Posts

Posted - 2009/06/07 :  13:59:53  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message  Reply


DUKTIGT med fläktar ser till att maskinen går svalt OCH låter som en liten dammsugare.
I källaren hör ingen suset och den är inte högljudd trots alla fläktarna.


// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

21988 Posts

Posted - 2009/06/07 :  14:01:59  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message  Reply


Gott om plats för hårddiskar och ett kraftaggregat som mäktar med är en bra bas att stå på.

// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

21988 Posts

Posted - 2009/06/07 :  14:06:22  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message  Reply


Servius har en Xeon men det finns plats för en till. Det är bra att moderkortet inte är maxat. Det blir stabilt, går svalare och ger längre livslängd när man inte kör grejorna till maxspecification.

Lägg märke till fläktarna. Det är två kullagrade(Orginal!!!) fläktar som används som processorfläktar. De låter en del men kan flytta stora mängder luft.

// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

21988 Posts

Posted - 2009/06/07 :  14:09:05  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message  Reply
1GB DDR CL2 orginalminne. Dell skämmer bort sina köpare med ruskigt snabbt minne.




// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

21988 Posts

Posted - 2009/06/07 :  14:12:48  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message  Reply
Och så var det det här med att kyla diskarna...

Jag monterade en extra fläkt, så här blev det:



Lite meckande blev det för att få plats med fläkten under kåporna...




Och så här mycket ser man av modifikationen om man verkligen går nära.



Nu skall det in en fläkt till för de två diskarna i 5,25"-platserna.

// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

MaZ
Member

142 Posts

Posted - 2009/06/08 :  10:00:34  Show Profile Send MaZ a Private Message  Reply
Men pac... Har du satt en fläkt 1mm bakom en stor, platt och tät täckplåt? Bler det nåt luftflöde att tala på verkligen?
Jag hoppas att du iaf klippt upp "nätet" den sitter på?

Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.3 sekunder. Snitz Forums 2000