HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 En utmanande högtalare?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 11

Lenn Art
Bygg-Harry -05, Mästar-Harry -06, 100.000-klubben

739 Posts

Posted - 2005/11/12 :  14:26:46  Show Profile  Visit Lenn Art's Homepage Send Lenn Art a Private Message  Reply
Har sedan en tid tillbaka tittat på en mycket intressant högtalare som publicerats i tyska Hobby HiFi, nr 6 2004. Den heter Lancetta och är en fullregisterhögtalare med ett tre-tums Tangband W3-871S i en liten rak transmission line.

Så långt finns inget märkvärdigt med högtalaren, men när författaren visar att den spelar snyggt och prydligt ner till 50 Hz och samtidigt hävdar att det spelar väldigt bra, då höjer man gärna på ögonbrynen. Så här säger konstruktören Bernd Timmermanns:

"Die Lancetta übertraf sogar die kühnsten Träume. Einen so souveränen Bass hätte dem schlanken Konstrukt nun wirklich niemand zugetraut. Über dem tiefen und sauber strukturierten Bassfundament baut sich ein klarer und plastischer Mitteltonbereich auf. Abgerundet wird der positive Eindruck durch eine wirklich ordentliche Hochtonauflösung, mit hochwertigen Kalotten- und Bändchenhochtönern natürlich nicht vergleichbar, aber frei von jeder unangenehmen Härte und doch mit verblüffend feiner Detailzeichnung ausgestattet."

Det här är bara för mycket för att jag ska kunna hålla mig. Den måste provas!

Jag sökte runt lite på forumet men hittade inte Lancettan. Om den redan finns beskriven, säg till bara så skippar vi den här tråden.

Det märkligaste är kanske det lilla elementet. Jag har inte lyssnat på det tidigare, men det finns många positiva lyssningsrapporter på nätet. Det som gör mig lite fundersam är hur den här pipan påverkar elementets lyster. Det går ju för det mesta att med mer eller mindre ovanliga avstämningar eller equalization att tvinga element till diverse konster, men i min värld har det alltid ett pris.

I det här fallet kommer känsligheten tvingas ner till 80 dB/2,83 V och åtminstone jag undrar hur ljudet påverkas av det. Men jag vet ett sätt att ta reda på det…

Sagt och gjort. Favoritvirket björkplywood införskaffades tillsågat och klart. Elementet skänker en festlig dimension åt högtalaren:Efter en liten fundering bestämmer jag mig för att enbart limma (dvs inga skruvar får vara med):Tja, tvingar äro av naturen begränsade i antal, så tyngder är bra att ha:En transmission line högtalare bygger ju på en avstämd pipa som emellertid har väldigt ogynnsamma resonanser. Det är väl inte en dålig egenskap hos pipan, utan det är det pipor är till för. Alltnog vill man inte ha dessa resonanser i en högtalare, utan de behöver dämpas så mycket att de inte stör musiken.

Det finns många olika sätt att angripa detta ”problem”. Jag ska inte gå djupare in på ämnet – det har avhandlats till både djup och omfattning tidigare här på forumet. Men jag vill lyfta fram den, åtminstone för mig, lite ovanliga tekniken att bygga in avstämda Helmholtz-kammare i pipan. De behöver sitta i pipans ändar, och här har Timmermanns satt två kammare i övre änden. Därmed kan han också placera elementet en bit ner på lådan.

I trapetsformade pipor brukar man balansera resonanserna lite genom att placera elementet en bit ner på pipan. Den här aktuella placeringen har dock inte med det att göra, utan Helmholtz-kamrarna i toppen tillåter en placering av elementet som bättre motsvarar en lämplig lyssningshöjd.

Således bygger vi två kammare i toppen på pipan:Kamrarna ska givetvis stämmas av och då behöver vi ”basreflex-rör”. Som väl framgått av mina tidigare trådar betraktar jag avloppsrör som en utmärkt audio-råvara:Här är den första kammaren på plats (högtalaren ses här snett framifrån):Och så här blir det med båda kamrarna på plats:Den lilla kammaren har den uppmätta nettovolymen 500 ml och den stora lite drygt 1000 ml. Tanken är nog att den stora kammaren ska ta hand om och dämpa den första resonansen medan den lilla kammaren dämpar den andra. Övriga resonanser dämpas med hjälp av fyllning i pipan.Så här ser kamrarna ut med dämpmaterial i (8 respektive 16 gram enligt Timmermanns rekommendation):Det ska bli grymt spännande att höra hur den hör högtalaren spelar. Det vore också kul att veta om någon på forumet redan byggt den.

Fortsättning följer…


Vad är rätt och vad är fel? Och av allt det som är rätt - vilket är mest rätt?

trango
Member

360 Posts

Posted - 2005/11/12 :  14:35:26  Show Profile Send trango a Private Message  Reply


Det här låter grymt intressant! Jag har själv varit intresserad av att bygga något med en W3-871S men i jämförelse med andra konstruktioner verkar Lancetta mycket intressant! Vad ska du använda för steg för att driva högtalarna? Finns det några ritningar på nätet?

/trango

Nästa projekt, PASS F4
Go to Top of Page

trango
Member

360 Posts

Posted - 2005/11/12 :  14:43:17  Show Profile Send trango a Private Message  Reply

Hittade ritningar...

http://www.blueplanetacoustic.de/pdf/134/Lancetta.pdf

Nästa projekt, PASS F4
Go to Top of Page

Bubbel
Eojeud-VALS, 100.000-klubben

6786 Posts

Posted - 2005/11/12 :  15:02:48  Show Profile Send Bubbel a Private Message  Reply
Kul med lite annorlunda projekt som är simpelt (nåja) i konstruktionen och med annan avstämning än normalt. Kommer att följa projektet.

/Anders

Min stereo: Hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, köpe cdspelare, hemmabygge.
Go to Top of Page

StefanB
numera Akkelis Audio

1752 Posts

Posted - 2005/11/12 :  15:06:04  Show Profile  Visit StefanB's Homepage Send StefanB a Private Message  Reply
Kommer att följa detta med STORT inresse. Har själv 8 st W4-657SB som jag inte vet vad jag skall göra med. Något liknande kanske vore ett roligt projekt.

läs mer på: http://hello.to/hifi
Go to Top of Page

hobbes
Member

364 Posts

Posted - 2005/11/12 :  15:22:32  Show Profile Send hobbes a Private Message  Reply
Spännande att höra lyssningsintrycken sen

Har haft planerna och elementen ett tag men dragit mig för att testa pga. komplex låda och filterdelar som troligen kostar mer än elementet..
Go to Top of Page

mayday
350.000-klubben

8338 Posts

Posted - 2005/11/12 :  15:30:55  Show Profile  Visit mayday's Homepage Send mayday a Private Message  Reply
Detta kommer jag att följa med intresse jag med, kul bygge!
Sen vet man ju av tidigare erfarenhet att det blir nåt extra när lennart är i byggtagen...

DIY:are som håller på att dras ned i rör-träsket
Mayday DIY Blogg
http://maydaydiy.wordpress.com/

Go to Top of Page

ZAC
Member

671 Posts

Posted - 2005/11/12 :  15:38:04  Show Profile Send ZAC a Private Message  Reply
Lysande LennArt!

Hur var passformen på plywood-bitarna?


Z

DIY högtalare RENEGADE http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=26636
DIY slutsteg MOONLIGHT http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=34076
DIY subwoofer SOHO http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=42763
Go to Top of Page

secanbj
Member

637 Posts

Posted - 2005/11/12 :  17:37:38  Show Profile Send secanbj a Private Message  Reply
ZAC: passformen var/är perfekt....

/Anders
Go to Top of Page

linnar
Kunskaps-Harry 2005 & Semester firare

3623 Posts

Posted - 2005/11/12 :  18:13:45  Show Profile Send linnar a Private Message  Reply

Skulle var intressant att se mätningar med och utan
resonatorna.

Go to Top of Page

ILLY
HiFitraktör

1325 Posts

Posted - 2005/11/12 :  19:27:52  Show Profile Send ILLY a Private Message  Reply
Spännande design det här måste jag säga. Nyfiken på intryck.

Militant cyklist.
Go to Top of Page

Lenn Art
Bygg-Harry -05, Mästar-Harry -06, 100.000-klubben

739 Posts

Posted - 2005/11/12 :  20:09:53  Show Profile  Visit Lenn Art's Homepage Send Lenn Art a Private Message  Reply
Wow, vilket intresse! Kul

Jag har haft W3-871S-elementen liggande ett tag och funderat på att göra ”vanliga” högtalare av dem. Men det här känns mycket mer spännande.

trango: Jag har just nu inget steg till de här högtalarna. Jag är ganska säker på att det behövs ett kiselsteg, men jag har sålt de steg jag haft. Så jag får provspela hos en kompis så länge. Självklart kommer jag att koppla på min 211a, men det är nog inte den bästa kombinationen…

hobbes: Det bara är så, lådorna kostar mer än elementen. Och det gör filterkomponenterna också – om man nu tänker använda dem. Det här är ju en fullregisterhögtalare, men vi får se hur ljudtryckskurvan kommer att arta sig. Sannolikt behövs ett spärrfilter med lågt Q…

Visst, lådan ser komplicerad ut, men det kan vara intressant nämna att lådan faktiskt var lätt att bygga.

ZAC: Det är som vanligt, proffsigt sågade satser sätter nästan ihop sig själva

linnar: Jag håller med, men den här gången får du vänta. Om den spelar riktigt bra kommer jag att bygga fler, och då är jag själv tillräckligt nyfiken för att göra de mätningarna. Impedansen kommer jag dock att visa.

Om metoden är effektiv kanske man skulle göra två kaviteter till i andra änden för att ta de två följande resonanserna, det skulle onekligen underlätta designarbetet en del.

ILLY och andra: Intryck kommer småningom. De som känner mig tycker att jag är lite tråkig med det, för ”han ska mäta och stämma av i evigheter innan han lyssnar”. Jag får ibland frågan: ”- Har du lyssnat än eller har du bara tittat?” Men det kommer.


Vad är rätt och vad är fel? Och av allt det som är rätt - vilket är mest rätt?
Go to Top of Page

Lenn Art
Bygg-Harry -05, Mästar-Harry -06, 100.000-klubben

739 Posts

Posted - 2005/11/12 :  20:14:50  Show Profile  Visit Lenn Art's Homepage Send Lenn Art a Private Message  Reply
Här är ytterligare ett par bilder. Det är lite trixigt att tvinga när limmer är halt, men det går bra med lite tålamod.Så här ser den ut när båda sidostyckena är på. Helmholtz-kamrarna torde vara svåra att komma undan för de första resonanserna.När jag ställer högtalaren upp blir den plötsligt väldigt reslig. Dags att förbereda frontstycket.
Vad är rätt och vad är fel? Och av allt det som är rätt - vilket är mest rätt?

Edited by - Lenn Art on 2005/11/12 20:19:09
Go to Top of Page

Lenn Art
Bygg-Harry -05, Mästar-Harry -06, 100.000-klubben

739 Posts

Posted - 2005/11/12 :  20:18:29  Show Profile  Visit Lenn Art's Homepage Send Lenn Art a Private Message  Reply
Påtänkt lite senare: linnar, tror du att mätningarna blir någorlunda rättvisande om jag helt enkelt pluggar portarna till kamrarna? I så fall är ju mätningen enkel att göra.


Vad är rätt och vad är fel? Och av allt det som är rätt - vilket är mest rätt?
Go to Top of Page

vemsom
Member

6618 Posts

Posted - 2005/11/12 :  20:26:00  Show Profile  Visit vemsom's Homepage Send vemsom a Private Message  Reply
Mycket bra som vanligt. Du är suverän på att göra illustrativa, trevliga och adekvata bildreportage. Det är skoj att se din glädje i bygget. Björkplaywooden ser läcker ut! Ett rätt behändigt sätt att få fin finnish redan på ett tidigt stadie. Vilket jag kan tänka mig dessutom inspirerar byggandet!

Att bygget ser helt suveränt ut är inte någon överraskning. Det jag däremot höjde lite på ögonbrynen när jag såg din ena "skruvtving". En "monster-bas"? i Lenn Arts ägo känns lite oväntat :) eller?

Är du precis i startgroparna eller blir det fler bilder snart? Jag är redan sugen på att se en fortsättning!

// fd. Klubbmästare och grundare av eoJeud // fredrik@vemsom.se / www.vemsom.se - - - DIY or DIE! - - -
// Min "läggning"
Go to Top of Page

m_persson79
Member

787 Posts

Posted - 2005/11/12 :  21:45:58  Show Profile Send m_persson79 a Private Message  Reply
Supercoolt! Följer utvecklingen med stort intresse!
Go to Top of Page

cittroman
Member

2471 Posts

Posted - 2005/11/12 :  22:05:24  Show Profile Send cittroman a Private Message  Reply
Mkt intressant, spelar ned till 50hz inte illa.

Jag kör med elementet delat runt 500hz aktivt för att komma från större konutslag då den linjära slaglängden inte är mer än 0,5mm.
Den låter oförskämt bra så detta projekt skall följas med intresse, kul!

En man skall under sin livstid: Kört sin Citroen genom garageväggen, Mätt bilbatterispänningen med A området på sitt instrument. Kopplat in ölburkslytar felvända, fundera varför spänningen förvann så snabbt vid avslag att man provar att slå på igen :-)

PS.Horn hör hemma på Älgar och
glas är gjort av grus DS ;-)


Ju mindre desto bättre gränsen går vid 4"
Go to Top of Page

trango
Member

360 Posts

Posted - 2005/11/13 :  13:27:00  Show Profile Send trango a Private Message  Reply

Vad tror ni om utsikerna att köra ett 5-kanals system med en sånhär konstruktion?

Nästa projekt, PASS F4
Go to Top of Page

EngelholmAudio
Member

8209 Posts

Posted - 2005/11/13 :  13:58:02  Show Profile Send EngelholmAudio a Private Message  Reply
Min spontana tanke är att detta system, med ditt SET-slutsteg, kommer kunna låta magiskt under vissa förutsättningar!!!


Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge).
Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter.
Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
Go to Top of Page

Lenn Art
Bygg-Harry -05, Mästar-Harry -06, 100.000-klubben

739 Posts

Posted - 2005/11/13 :  17:01:23  Show Profile  Visit Lenn Art's Homepage Send Lenn Art a Private Message  Reply
Tack för alla värmande ord! Igen.

vemsom: Jag är faktiskt kvar lite i startgropen, så tråden uppdateras i ”realtid”.

Vad gäller monstertvingen är den kanske inte så monstrig som den ser ut. Jag använde den i ett par tidigare projekt. Kolla http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=30959. Men du har ju rätt i att jag helst kör med betydligt lättare grejor i basen.

trango: Jag har haft samma tanke. Om de spelar fint kan de kanske bli bra bakre högtalare. Bak-kanalerna är ju ändå begränsade i frekvensomfång.

EngelholmAudio: Jag hoppas du har rätt. Elementet är dock helt okänt för mig så jag har ingen aning om hur det vill ha det med ström och dämpfaktor och så. Men det kommer att visa sig.


Vad är rätt och vad är fel? Och av allt det som är rätt - vilket är mest rätt?
Go to Top of Page

cittroman
Member

2471 Posts

Posted - 2005/11/13 :  17:45:45  Show Profile Send cittroman a Private Message  Reply
Jag kör med 2X14w el84 pp och det är för lite för dessa element.
Dom är ganska tungdrivna i sluten låda och om det blir en verkningsgrad på 80 db om det sägs i ditt bygge kan dom behöva lite bakom för att komma till sin rätt.

Skulle vilja testa med en bra rörstärkare på runt 50w, det skulle nog vara mumma till dom.

En man skall under sin livstid: Kört sin Citroen genom garageväggen, Mätt bilbatterispänningen med A området på sitt instrument. Kopplat in ölburkslytar felvända, fundera varför spänningen förvann så snabbt vid avslag att man provar att slå på igen :-)

PS.Horn hör hemma på Älgar och
glas är gjort av grus DS ;-)


Ju mindre desto bättre gränsen går vid 4"
Go to Top of Page

trango
Member

360 Posts

Posted - 2005/11/13 :  19:02:50  Show Profile Send trango a Private Message  Reply
quote:
Om de spelar fint kan de kanske bli bra bakre högtalare. Bak-kanalerna är ju ändå begränsade i frekvensomfång.


Vad har du i så fall för planer till frontar och center?

/trango

Nästa projekt, PASS F4
Go to Top of Page

Lenn Art
Bygg-Harry -05, Mästar-Harry -06, 100.000-klubben

739 Posts

Posted - 2005/11/13 :  19:33:13  Show Profile  Visit Lenn Art's Homepage Send Lenn Art a Private Message  Reply
cittroman: Jag tror nog att de vill ha lite ström. Min 211a ger runt 40 W. Det kanske fungerar, men jag törs som sagt inte ta ut det i förskott.

trango: Jag uttrycker mig otydligt. Även om de här högtalarna skulle kunna göra ett bra jobb som bakre högtalare har jag personligen inga som helst flerkanalplaner. Jag är notorisk stereolyssnare. Däremot har jag bekanta som tittar på film…


Vad är rätt och vad är fel? Och av allt det som är rätt - vilket är mest rätt?
Go to Top of Page

trango
Member

360 Posts

Posted - 2005/11/14 :  19:41:51  Show Profile Send trango a Private Message  Reply


Lenn Art, nu har du inspirerat mig att beställa ett par Tangband W3871S!

Är det bara jag som har problem med att hålla sig till ett projekt? Jag som hade "starta nya projekt" förbud tills mina Orion spelar!

Nästa projekt, PASS F4
Go to Top of Page

icewall
Member

242 Posts

Posted - 2005/11/14 :  20:20:23  Show Profile Send icewall a Private Message  Reply
First Watt F1 eller något liknande kanske skulle passa till förstärkeriet? Som vanligt när Lenn Art bygger blir man mäkta imponerad

Japp, jag tänker hålla mig till mitt "starta inte nya projekt innan det första spelar" - sitter just nu med ett försteg som aldrig verkar bli klart

- never stop exploring -
Go to Top of Page

cittroman
Member

2471 Posts

Posted - 2005/11/14 :  21:56:08  Show Profile Send cittroman a Private Message  Reply
Väntar med spänning på hur den kommer att spela.

En man skall under sin livstid: Kört sin Citroen genom garageväggen, Mätt bilbatterispänningen med A området på sitt instrument. Kopplat in ölburkslytar felvända, fundera varför spänningen förvann så snabbt vid avslag att man provar att slå på igen :-)

PS.Horn hör hemma på Älgar och
glas är gjort av grus DS ;-)


Ju mindre desto bättre gränsen går vid 4"
Go to Top of Page
Page: of 11 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.41 sekunder. Snitz Forums 2000