HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Hårdvara, recensioner
 Hur Hi-Fi är Lo-Fi?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2006/10/01 :  00:49:14  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply

Förord.

Hur Hifi är Lofi? Hur High-fi är Low-fi? Hur mycket "High end" kan man få ut av ett "Low end" system? Ett low-fi, cheap-fi, diy-fi, budget system?
Jag kanske överdriver en liten, liten smula men frågeställningen är ju onekligen intressant. Dock var det inte via denna intressanta frågeställning jag slant in på det tänket. Utan "tänket" slog mig faktiskt mitt i nyllet efter en upptakt jag helt missat. Ett klimax jag inte väntat mig. Det hela fick sin början med ett förvånat: - Men? Det låter ju jävligt bra?! (inombords dök ett leende upp och grinade mig rakt i synen) Vad i helv...? kliar mig i huvudet...Jag tänkte ge mig på en recension av en hel anläggning. En "el cheapo" anläggning. Nu lovar jag iofs mycket och kommer säkert att få backa på flera ställen för att korrigera mig, och ingen är väl bättre än att man kan ändra sig. Men inspirationen föll över mig en dag när jag frivilligt och ofrivilligt filat med ett "ha skoj"-system under en tid (Ett "ha skoj"-system är ett system som kan bytas, tweakas och testas allt möjligt kul och halvseriösa projekt på - utan att behöva störa altaret i vardagsrummet. Dessutom är det av sådan art att man kan ta det under armen och släpa hem det till polarna för några helkvällar och tänkvärdheter utan större bekymmer). OCH förresten...budget system, lo-fi eller cheap-fi, eller vad man nu skulle kunna klassa det som, vet jag inte ifall det stämmer så där helhjärtat, sanningsfullt eller korrekt (men det är min recension och det är jag som drar slipstenen), och styvordade PM är välkommna om jag trampat medlemskamrater på tårna och "klassat" just dennes endera komponent till "Low-fi" eller "cheap-fi". Således ber jag om ursäkt i förtid.
Varning utfärdas: Viss inverkan och subjektiv bedömning efter egna erfarenheter och eget tycke kommer att belysa hela tråden. Personer allergiska mot trådar recensioner eller intryck framförda med avvägd recensent-subjektivitet och som inte kan låta tangentbordet vila inför sådana yttranden, ombeds kommentera PM-ledes eller helt enkelt låta tråden passera. Förbehåller mig rätten att ev. inflika eller besvara till mig skickade PM i tråden med qoutes (om nödvändigt). Övriga inlägg eller kommentarer är i annat fall välkomna.Denna Väg Till Attraktionerna:

Inga större krångligheter; En Signalkälla. Kabel. Ett försteg. Kabel. Ett slutsteg. Kabel. Två högtalare. Addera ett par strömsnokar och en väggbula och vi spelar i STEREO.

Men vart börjar vi? Ok. Vi tar det i ungefärlig uppräknad ordning.Signalkälla:

I princip kan det ju vara vad som helst som kan avkoda musik och sedan sända det vidare. Men här kom Kajsa Warg och spökade och man "tager vad man haver"(eller typ så).


"center image"/M

Edited by - rannagarden on 2006/10/30 14:30:34

Manga X
Donator: Bildserver

3083 Posts

Posted - 2006/10/01 :  01:59:23  Show Profile Send Manga X a Private Message  Reply
- Spännande!!!
Undrar vart vi landar?


Mvh Magnus Eriksson
Go to Top of Page

Mc Square
Member

3723 Posts

Posted - 2006/10/01 :  02:33:56  Show Profile  Visit Mc Square's Homepage Send Mc Square a Private Message  Reply
Vad bra att du är så oerhört tydlig med vad som gäller i tråden!!

Mycket god tanke du fick där.
Nyfiken på vad som ska utsättas för testning...
Ser ut som en helt ordinär cd-snurra.

Som audiofil får du inte dra dig för att göra sånt som kan vara livsfarligt...
-->Mitt system
EoJeud - A better snack!

"220 volt för att det kittlar så skönt"
Go to Top of Page

Ampalang
fd. drbob

1136 Posts

Posted - 2006/10/01 :  02:56:40  Show Profile Send Ampalang a Private Message  Reply
quote:
Ser ut som en helt ordinär cd-snurra.

Ser ut som en helt ordinär "bärbar" cd-snurra
Go to Top of Page

Mc Square
Member

3723 Posts

Posted - 2006/10/01 :  03:32:47  Show Profile  Visit Mc Square's Homepage Send Mc Square a Private Message  Reply
Ja,det kan faktiskt stämma ju...
Fast det behöver ju inte vara det.

Det lär märkas snart ändå. =)

Som audiofil får du inte dra dig för att göra sånt som kan vara livsfarligt...
-->Mitt system
EoJeud - A better snack!

"220 volt för att det kittlar så skönt"
Go to Top of Page

Creative Audio
Member

2547 Posts

Posted - 2006/10/01 :  11:08:42  Show Profile  Visit Creative Audio's Homepage Send Creative Audio a Private Message  Reply
Tycker det ser ut som "Playstation" ?? Bra tema för en tråd/kåseri !

//W

++ äger och driver Creative Audio++
++Stockfisch-records++Turtle-records++SCR-Records++C.E.C++MusicHall++Ayon++Lumen White++Agile Multimedia o. ström++Pentagon++Krell++DP++Phonar Högtalare++Fadel ART kablar++ViaBlue++Aqvox++Dynavox++T.A.C++Dual++


http://www.creative-audio.se
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2006/10/01 :  18:48:59  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply
quote:
Bra tema för en tråd/kåseri !

Tja, vi får se vart det hela slutar.Signalkälla vidare:
quote:
Ser ut som en helt ordinär "bärbar" cd-snurra

Vi är bortskämda med ypperligt observanta musikmaskins-betraktare. Ja. Det är en tämligen ordinär bärbar cd-spelare.


"Ufo"
Inte så imponerande, eller hur? Någon för längesedan inköpt SONY. Älskad för en sommar, för att sedan glömmas bland bråten i förrådet... Men nostalgi och hjärtesnörp kanske bör lämnas därhän.Skillnaden mellan en bärbar cd och en stationär är, förutom det uppenbara besväret att bära med sig en stationär på stan (om än det vore jäkligt iskallt) eller i joggingspåret, är att den är liten, besitter en antiskakfunktion och har en feature som få stationära spelare har. Men mer om det senare.

Men jag skall inte sitta här och förtälja lögner... Det finns tillräckligt att säga ändå, så till sak:
Inkopplad till "altaret" i vardagsrummet skänker spelaren en ärlig skrikighet och spretighet som sällan hörts där från. Taskigt perspektiv breddledes som djupledes med hissad diskant och nedbländad bas. Att höja volymen för lite mangel är en ofrivillig plåga och man vill bara bort. Alltså långt från mitt ideal eller vad som önskas uppnås där. Likaledes kan nämnas att "anti-skak-funktionen" visserligen funkar, men äger en tveksam funktion när det så gäller skivor som är aningens obalanserade (jorå, de finns gott om dem). För under de stunder som dessa skivor spelas skakar hela maskinen påtagligt och ljudligt. Åtgärd:


"soft"Ett styck VibraPod placerad centrerat undertill för att balansera skapelsen. Inte perfekt, men det hjälper.*suck* - Finns det då inget bra att säga om denna spelare? Jo då, det finns det faktiskt. Men det är ingen inbyggd super-dac med magiska egenskaper. Och defenitivt inga undangömda esoteriska op-ampar. Så vad gäller saken? Jo...


"wart"Fast det är inte riktigt det som var den feature jag snuddade vid förut. Poängen och featuren var att finns det "väggbulor" - så finns det:


"chamber of secrets"/M

Edited by - rannagarden on 2006/10/01 18:51:43
Go to Top of Page

rovis
Member

274 Posts

Posted - 2006/10/01 :  23:34:50  Show Profile Send rovis a Private Message  Reply
Batterier?
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2006/10/03 :  15:31:25  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply

rovis -
quote:
Batterier?
Helt rätt!

Men en vidare utveckling utav det senare.
Vad härnäst?

Kabel:

Det enda exotiska med den här kabeln skulle väl kunna vara att den faktiskt är inköpt över disk i Akihabara - Japan. Har kvar kvittot. Tror den gick på hundringen(?). Övrig exotika kan möjligtvis vara att den har EN mini-kontakt i ena ändan och ett par vanliga rca L/R i andra. Inget underverk i dagens I-pod samhälle, men kan nämnas. Lätthanterlig och 1m lång. Någon slags gummi-kappa til hölje. Inget som kittlar hifi-erogena zoner med andra ord.

"twins"Faktiskt förgylld ser jag ju nu.

Vi fortsätter ut efter listan.

Försteg:


Med tusen spänn löst i fickan letade jag roligheter på nätet. Det kliade i inköpsfingrarna. Jag var mitt i ett slutstegsbygge och skulle bli kort om ett försteg när det väl var klart. Ett surt bekymmer för den som vill lira på sitt hembygge. Och för den pengen gällde det att sikta någorlunda och skjuta från höften; Jag ville kunna lira paketet tillsammans - för och slutsteg - men också extraknäcka försteget som hörlursförstärkare. Både äta och ha, mao. Det luktade kina-hifi lång väg. Och efter några blind-surfningar hmnade man på Ornec.com.
Bra priser - ockerfrakter - och när väl varan är betald; obefintlig kundservice. Smörj, vore enbart en erfarenhet bättre för det företaget (men det är bara min erfarenhet och den kan vara färgad av erfarenheter samlade tillsammans med Ornec).
Dock - Varan/godset damp ned nån stund senare ocg regeln bekräftas... Man har uppenbarligen på andra sidan klotet olika oss HELT annorlunda uppfattning om hur starkt och hur mycket en diod bör lysa:

"HAL9000"Ouch! Hej då, hornhinna...Inköps alltså en styck G&W TW-J1. Kombinerat försteg och hörlursförstärkare. Smet nästan över otäcka 1500kr med lite tur och otur med frakten. Krabaten innehåller inga överdåd vara sig på tekniksidan eller byggsidan, men är förhållandevis stabil och robust och äger just de egenskaper jag sökte (nåja): In/Ut, lur-uttag och volym-pot. Det som impar lite är dock strömdelen som får anses vara tilltagen med ordentlig trafo, lytar och stabbar. Tack för den!
Det kan tilläggas att jag numera ersatt tidigare dioder med soft-recovery variant, bättrat på lytbanken, avkopplat här och där med nån wima-konding samt bytt internkablage mot bättre sort.

Men en vidare utveckling om det senare./M
Go to Top of Page

ohmega
Member

4651 Posts

Posted - 2006/10/03 :  22:29:17  Show Profile Send ohmega a Private Message  Reply
quote:
Ouch! Hej då, hornhinna...

Medlem i klubbstugan SVAVEL - "Vi kör så det ryker"
Mitt Hifi-intresse är ingen prylhobby - det är en materialsport :) Anläggning: DVD-Denver + Naim Nait2 + Epos ES11 OCH FT-1600 MkII + 200 CD-skivor
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2006/10/04 :  19:51:51  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply

Igen - Kabel:Härligt! Mer kablar! Denna gång ett par snäpp upp i den "esoteriska" skalan kanske.Detta är en gammal goding som hemmavid gått från klarhet till klarhet.. Har faktiskt platsat i flera vändor bakom "altaret", och jag kan bara säga att den är fruktansvärt trevlig. Hemma hos mig. När jag köpte detta par, passade jag även på att införskaffa ett par till en god vän. I hans kombination av komponenter som utformar just hans stereo, blev matchningen ingen höjdare. Framför allt så blev basen väldigt nedbländad. I övrigt också lite släpigt driv i musiken. MEN, som sagt, hemma hos mig så uppvisas ingendera dessa egenskaper, utan är faktiskt något av en gammal favorit, kopplad högt och lågt och till det mesta.

Så vad är det för kabel?"slim"

Kablaget införskaffades nätväga från USA, där på annat hifi-relaterat forum en snubbe satt och gjorde DIY-kablar. Ärligt talat en "nästan"-kopia av Kimberkabeln: SilverStreak. Dvs. tre st, flätade (någorlunda löst), enkardeliga, högrena, silvertrådar i teflon. Antagas att det är ledare och skärm. Terminerat med WBT-lod och hyggligt lämpade rca-kontakter. Exakt vilken kabel (ledare) den är baserad på vet jag inte, men den liknar och påminner starkt om något från DH-Labs, kanske.

"path"Lite icke HPK (hifipolitiskt korrekt):
Den är inte uppenbart riktad, men numera medvetet väldigt väl inspelad i en riktning (vi pratar en sådär 2-3tusen timmar). Rca-kontakterna är markerade för att hålla reda på vilken ände som skall vart.

Och för den som är nyfiken så kan jag säga att om jag vänder håll (misstag eller medvetet, men har hänt en handfull ggr av misstag), så blir ljudbilden diffus med ostabil placering och "det blir något som inte stämmer". Orsakat mycket huvudbry och kalufs-klåda vid ett par tillfällen innan man lokaliserat "felet".


Kablaget hamnade på ca.250kr/par inkl. frakt. Jag anser dem värda priset.


Slutsteg:
För att ge signalen lite mer pondus behövs ett slutsteg. I detta mitt fall ett DIY-bygge. Inte helt överraskandes en GainClone. En inverterad modell baserat på LM3875. Ej uppmätt, men borde lämna nånstans runt 40W(?). En snabb byggbeskrivning ser man i denna tråd: http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=53874

Konstruktionmässigt vad man gör det till, men jag är nog ganska nöjd."sten"


Fortfarande inget som stimulerar hifi-knölarna? Vart skall detta sluta? Är jag bara märklig? Fast innan den innebörden slås fast.../M
Go to Top of Page

MullBenkt
Member

1276 Posts

Posted - 2006/10/04 :  20:35:32  Show Profile Send MullBenkt a Private Message  Reply
Jag tycker det är skitrolig läsning! Fortsätt!!
Go to Top of Page

Rolfen
100.000-klubben

383 Posts

Posted - 2006/10/04 :  20:43:43  Show Profile  Visit Rolfen's Homepage Send Rolfen a Private Message  Reply
Följer denna tråd med stort intresse, måste säga att jag verkligen gillar din torra humor rannagarden. Dessutom är det extra skoj att läsa om saker som inte är tokdyra.

---[Mina prylar]---
Go to Top of Page

ohmega
Member

4651 Posts

Posted - 2006/10/04 :  21:30:25  Show Profile Send ohmega a Private Message  Reply
rannagarden: Fortsätt gärna

Medlem i klubbstugan SVAVEL - "Vi kör så det ryker"
Mitt Hifi-intresse är ingen prylhobby - det är en materialsport :) Anläggning: DVD-Denver + Naim Nait2 + Epos ES11 OCH FT-1600 MkII + 200 CD-skivor
Go to Top of Page

Creative Audio
Member

2547 Posts

Posted - 2006/10/04 :  22:20:26  Show Profile  Visit Creative Audio's Homepage Send Creative Audio a Private Message  Reply
Go on !! PSE!!

//W

++ äger och driver Creative Audio++
++Stockfisch-records++Turtle-records++SCR-Records++C.E.C++MusicHall++Ayon++Lumen White++Agile Multimedia o. ström++Pentagon++Krell++DP++Phonar Högtalare++Fadel ART kablar++ViaBlue++Aqvox++Dynavox++T.A.C++Dual++


http://www.creative-audio.se
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2006/10/05 :  16:50:20  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply

Aj, aj, aj… nu klämtar klockan och domen skall falla. Ty här näst kommer budgeten att tillåtas fluktuera lite kraftigare. Äkta Low-Fi purister vare varnade. Skygglappar på. För endast som Low-Fi wannabe tar jag mig alltså friheten att använda sedlarnas bägge sidor. Vi får se hur det går.

Självfallet MER kablar:


Utgångsläge:
Högtalarkablage – Trevligt, trevligt. Kan sägas mycket om, men efter avhandling av en snäv men ändå tillräckligt bred skara, så satsades det på enligt mig den bättre kabeln. Chockerande för somliga ( dock ingen självklar regel men naturligt tänk för mig och den modesta erfarenhet jag samlat på mig genom åren ) så blev det den dyrare kabeln som fick en fast plats bak denna stereo.
Sedan är ju allting relativt – både i prisspann och vart man väljer att sätta sina gränser. Jag tex. skulle inte ha några större problem med att lägga 50% på kablage och 50% på komponentkostnader i komponerandet av en stereo ( och ungefär här tappade jag de sista läsarna med ett: - Jepp, snubben är en komplett dåre. ). Men nu kanske vi inte skall resonera om det; detta är ju trots allt inte en altartavla, utan en mer ”ha skoj”- stereo, som jag nämnde förut. Därtill understryker jag igen att allting är relativt, i alla vinklar av värdesättning.

Uppdrag:
Efter en tid med ”annat” kablage mellan GainClonen/Slutsteget och högtalarna, många timmar i lyssnings-fåtöljen och mycket tankar hit och dit, så satt man igen med någon tusing på fickan (vart kommer de eg. ifrån?). Vare varnad! Härmed fastslaget att med en tusing på fickan är ”nätet” precis livsfarligt för hälsan. Förstå att sans och reson förträngs till fördel för egenskapade självbilder av sitt jag i tredjeperson tillsammans med nyinköpta, vackra prylar och total lycka. Jisses… Så här gäller det att stålsätta sig och hålla fast i pengen.
Vad jag hade på hjärtat var en summa kriterier som lett fram till letandet efter nytt högtalarkablage. Visserligen inget omöjligt uppdrag, men svårt nog:1.Den skulle låta bra (duh!)
2.Den skulle vara lätthanterlig
3.Inte vara för lång eller för kort (dubbel-duh!)
4.Hålla bra mekaniska kvalitéer
5.Helst inte kosta en arm och ett ben
6.Och sedan gör det ingenting om den är trivsam för ögat ( men knappast något normalt och allena baserar inköp på )


Kriterierna satta utifrån verkligheten mycket på grund av frekventa transporter, in-/urkoppling och sökandet efter bra ljud. Vilka samtliga var saker jag bedömde viktigt i detta fall.


Fyndet:
Valet föll på en liten trivsam skapelse från(se bild):


”midway”


Vid svårigheter att tyda texten - tilta huvudet åt höger.
Efter val av längd (1,5m) så kan man konstatera följande:
Den är tämligen lätthanterlig. Smidigare än Biltemas bromsrör och mera lätt-rullad än dammsugarslang. Besitter likaså bra mekaniska egenskaper. Se bara på bananerna:


”Midas”

Stadiga, kortslutningsskyddade kontakter med rejäla skruvar för god pressverkan och kontakt mot ledare.

För den extra nyfikne kan detta lätta ens våndor: http://viablue.de/com/sc2_speaker_cable.shtml Mycket bra och intressant läsning.


Med metallhylsor, strumpa och ett sammanfattat intryck av gedigen konstruktion så fattas nästan bara sammanlänkningen mellan ändamålen. Slutsteg – Högtalare. Kommer det nått ljud nu då?Till den som brusar upp och säger: - Vaddå ”Lo-Fi”?! 1595riksdaler för att snöra samman slutsteg och högtalare är väl knappast små-potatis? Vill jag bara säga:

Edited by - rannagarden on 2006/10/05 17:21:35
Go to Top of Page

Snoop
Medlem, HiFi Norr

4184 Posts

Posted - 2006/10/05 :  17:09:19  Show Profile Send Snoop a Private Message  Reply
Följer denna tråd med stort intresse, du har ett mycket intressant/trevligt sätt att skriva på så man blir bara tvungen att följa detta.

Lycka till med fortsättningen

[Squeezebox 3][Onkyo TX-SR876][Phonar Veritas P5][Kef KHT 2005.2]
Moderator på Minhembio

Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2006/10/08 :  09:47:52  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply

Nu när de värsta kravallerna har lagt sig, så är det dags för tråden att nysta vidare och skapa nya upplopp.
Högtalare:


Kärleken är blind i högtalarvärlden. Och i hifi är bigami inte bara trevligt, utan också tillåtet. Somliga håller asketiskt på sina komponent-förhållanden, vägrar ens att se åt andra apparater och drar sig för att utveckla sina relationer. Biter sig fast i verklig blindo. Vad de har är vad de har. Och andra ser här möjligheten att få tillgång till mer ljud än ett. Vilket kan vara bra, men också mycket farligt; då mer än i en audio-entusiasts hem det kan ansamlas gamla och nya förlorade kärlekar bara för att möjligheten finnes. Fyllda rack, fyllda garderober och skrymslen, apparater stackade i var hörn av bostaden. Strödda komponenter som strödd kärlek.


Här gäller det att upptäcka den överhängande faran och dra sina gränser. Lockelse i all ära.


Vad betyder då detta? Jo, det betyder att det har uppkommit lyxen av alternativ. Dock alternativ med ramar och regler. Alternativ med baktanke (tror jag). Men vad skulle denna baktanke då vara?


Baktanke 1. Högtalare låter olika. Presenterar ljud och ljudbild/ljudscen olika. Det kan vara trevligt att alternera och se hur anläggningen beter sig?

Baktanke 2. Händiga personer visar sin händighet genom att hävda rätten till ett "kan själv", i alla lägen. Hifi är inget undantag. I synnerhet inte när det gäller högtalare.

Baktanke 3. Det är roligt! Och extra roligt eftersom budgeten håller!Hifi-ist bigamist, javisst! Men hur gick det med Lo-fi temat? Lugn...Högtalare 1. För den som gluttat igenom byggtråden av GainClonen jag använder som slutsteg, och som är någorlunda skarpögd; Ser att det är uppkopplat en lyxig Lo-Fi historia. En så pass lyxig historia att den har lyckats spela sig djupt in i Hifi-leden! Detta med ett schysst yttre, snillrik och enkel konstruktion (hört den förut?). Denna högtalare har till och med sådana eminenta kvalitéer att den rönt välsignelsen utav LjudTekniskaSällskapet (LTS). Bara tanken allena att jag äger en LTS-rekommenderad produkt är svindlande. Dock får jag luta mig tillbaka på grundliga fakta, så som att jag faktiskt var i ägo av dessa högtalare innan jag hört talas om LTS - så detta sällskaps inflytande över detta mitt inköp var obefintligt. Men detta innebär i mångt och mycket också att vi har liknande åsikter om denna högtalare. Men mer om det senare... Vilken högtalare det gäller?
Jag talar självfallet om stativaren med sin karaktäristiskt snedställda frontbaffel: NHT 1.5


"sound"


"vision"
Befinner du dig på jakt efter ett par stativhögtalare, och hittar ett par NHT 1.5 på begagnatmarknaden för mellan 1500-2000kr - Hugg!Men hur gick det med budgeten då? Nemas problemas...


/M
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2006/10/08 :  23:53:52  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply

Blir man tvingad att vända på slantarna så blir man. Och går man över budget i ena änden - så får man gå under budget i andra. Vill man unna sig lyxen av att ha två par högtalare får man betala priset. Och hur man bär sig åt för att gå under budget? Lätt. Man hävdar rätten till "Baktanke 2" och DIY:ar helt enkelt en så kallad budget-budget högtalare!Högtalare 2. En budget-budget högtalare som väckt mången själs skapar-lust och tänt glöd mången audiofils hjärtan. Kammat hem påtagliga meriter och gjort enorma landvinningar i diy-system världen över. Vunnen popularitet med rätta, då högtalaren både är barnsligt billig och barnsligt enkel. Och efter skapandet av denna gigant tar den hem den full pott med kommentarer från sambon i stil med:

Förvånat:
"Oj, men den var väl söt." (VA?! Söt? De är ju för fasen iaf lite brutala, eller?)

Eller godtyckligt:
"Såna skulle vi haft i vardagsrummet istället för dina andra såna där stora saker." (VA!? Såna där 'pluttar' vid altaret? Hädelse! Kätteri!)

Eller varför inte favoriten - klappen på huvudet:
"Dom var jätte-fina. Vem är dom till?"
Hur söta de än må vara, och vilka moderskänslor de än väcker, så bär de ett namn:

Cyburgs Needle, självfallet!

"basics"Eftersom mitt arbete har vissa fördelar kostade mig material eller tillsågning inte särskilt mycket.*harkel* Det som kostade mig var elementen, vadd, lite internkablage och så högtalar-terminalerna. För att inte nämna en st middag, två st fika, lite blod, lite svett och en hel del barnagråt.
Förklaringen lyder som så att jag överraskade en polare med att bjuda hem familjen hans på lite käk i hopp om att vi två skulle få en stilla stund för lite aktivt högtalarbygge jag fixat alla delar till... Livet är alltid enkelt dagen innan.


Här är en byggbild från vår "massproduktion" av Nålar:

"Error 24/7"


Det är jag som stryper skruvdragaren efter ett illa placerat hål.


Priset på ett högtalarpaket varierar efter val av lådmaterial, ytbehandling (jag kör ännu med den billigaste varianten), och ev. filter. Det går att konstruera en Needle häjdlöst billigt om man bara har tungan rätt i mun. Långt under 1000-lappen. Men är det Lo-Fi? Hmm.....


/M


Go to Top of Page

jerico
Member

1304 Posts

Posted - 2006/10/09 :  17:58:54  Show Profile Send jerico a Private Message  Reply
Det är rätt! Skruvdragare som bråkar ska man strypa långsamt. Men de brukar kämpa emot ganska bra tyckler jag...

Kom igen bara.

Mitt system

Mera SVAVEL till folket!
Quantum materiae materietur marmota monax si marmota monax materiam possit materiari?
Go to Top of Page

Mc Square
Member

3723 Posts

Posted - 2006/10/09 :  22:25:57  Show Profile  Visit Mc Square's Homepage Send Mc Square a Private Message  Reply
Asså...måste ju säga att du har ett oerhört intressant sätt att utrycka dina känslor.Funderat på att bli författare nåt..?

Så även om det ska vara en Lo-Fi tråd,tycker jag den är mer intressant än de flesta Hi-Fi trådar.


Skojar inte!

Som audiofil får du inte dra dig för att göra sånt som kan vara livsfarligt...
-->Mitt system
EoJeud - A better snack!

"220 volt för att det kittlar så skönt"
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2006/10/09 :  23:37:06  Show Profile Send mayro a Private Message  Reply


Rannagarden!!! Sådant här är skoj läsning!!!!

Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

magnus1967
Lämnat på egen begäran

739 Posts

Posted - 2006/10/10 :  00:05:43  Show Profile Send magnus1967 a Private Message  Reply
Håller med det är mycket rolig läsning,betydligt intressantare än att titta på en bild med massa High End prylar som man alldrig kommer att ha råd att köpa.

http://www.stereophile.com/interviews/1204fosgate/
http://sweetspotforum.forum24.se/sweetspotforum-about34.html
http://www.youtube.com/watch?v=dSINO6MKtco
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2006/10/11 :  22:45:32  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply

McSquare, Mayro och Magnus1967 -

Skoj att nån uppskattar detta. Och detta innan jag ens kommit till kärn-ämnet. Trevligt. Håll ut. Snart färdig med inför snacket. Uppvärmningen är avklarad och spelarna börjar se sig oroligt om på plan.
Höll nästan på att glömma, men kom på att det gäller:

Bara lite mer kabel.
Får smyga med lite nätkablage innan vi lämnar detta. Använder ofta och gärna SignalCable. Så också här.


"nöff"


Detta tryne ser ändalykten på min GainClone på närmre håll.

Försteget får smaka på ett hemmabygge som består av 2x3 och 1x4 kvadratskablage. 4mm går till jorden. Fråga mig inte, men det verkade logiskt.

"stuffed"


Rätt fas på alles självklart! Aja baja att inte kolla fasen.

...men.../M
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2006/10/11 :  23:23:09  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply

Blir det nån andra vers eller?
Det har varit en angenäm presentation av "attraktionerna". Jag har försökt att hålla mig till saklig Objektifiering med inslag av en och annan Adjektifiering, och nu är det hög tid för ett oavkortat och TOTALT frosseri i Subjektifiering.

Efter att ha betat av listan i följden: CD - Kabel - Försteg - Kabel - Slutsteg - Kabel - Högtalare, kan vi som initierade i audiofilens hemliga värld förstå att denna kombination av döda ting, bildar vad man åtråvärt kan kalla en stereo (ooh). Vad den är bra för? För att återskapa ljud tidigare fångat på lämpligt medie. Men till kärnan: Har den lyckats? Det skall jag nu förtälja.

För läser man noga så ser man att det finns gott om; "mer om det senare", eller dyl i tidigare inlägg. Jag kan för att förtydliga säga att nu är det senare.
Historien som sådan:
Glad i hågen svepte jag med dammsugaren över golvet på övervåningen. Lilltösen hade haft kompisar hemma. Vilket aldrig sällan resulterar i städning och dammsugning (så brått in att de hinner dra med sig halva gården, farstun och hallen upp på rummet - grus och skräp inkluderat). Pappas 'andra-stereo' hade stått och småputtrat hela förmiddagen. För att inte säga hela föregående veckan, då jag ville ge mina Nålar en ärlig chans. De skulle gå en rond under eftermiddagen mot mina NHT 1.5
1.5orna hade varit med ett tag. Från dåtidens "altare" till 'andra-stereon', där de ärligt talat varit mig för kära för att säljas. Tanken dock slagit mig, men nä... De fick allt stanna.
Hur som helst. Nu spelade Nålarna och dammsugningen var klar. Jag bytte skiva från Mamma Mu, som för övrigt är Lilltjejens favorit och som gått fyra timmar på repeat och anti-skak (barn i den åldern spenderar mer tid i luften än på marken, men när de väl råkar ta mark gäller det att antingen ha ett stabilt stereo-rack - eller sonika en anti-skak funktion). Jag föringar inte värdet i en heltimme med Mamma Mu, men föredrar Sophie Zelmani. Så, jag valde en skiva med henne och lutade mig tillbaka i min öronlapps-fåtölj. Betade av några låtar... Fick kämpa lite till med högtalar-placeringen jag trodde jag fått till, men skam den som ger sig.

"the troops"Rummet i sig är tämligen avlångt och det spelas på tvären. Alltså långsida till långsida. Mellan högtalarna står en soffa. Från lyssningsposition är det en öppen yta åt höger och åt vänster, men på armlängds avstånd står där en tv-bänk. Vilket i sin tur förklarar soffans mystiska placering, ja. Bakom stereon finns ett snedtak och väggen är dubbel (inflyttad i rummet 2dm med 20cm isolering och på det dubbelgips.
Och personligen tycker jag att man relativt hyggligt kan få till ett förmånligt klingande basområde. Antar att rummets egenskaper kan förklara detta, men det är inget jag lagt särskild möda på att utreda.

Låter denna plutten nått?

"bomboloni"Jadå. You bet!

/M
Go to Top of Page

Mc Square
Member

3723 Posts

Posted - 2006/10/12 :  12:19:17  Show Profile  Visit Mc Square's Homepage Send Mc Square a Private Message  Reply
Verkar som de tom. lät övertygande bra...

Gjorde de det oxå?

Som audiofil får du inte dra dig för att göra sånt som kan vara livsfarligt...
-->Mitt system
EoJeud - A better snack!

"220 volt för att det kittlar så skönt"
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.38 sekunder. Snitz Forums 2000