HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Vemsom bygger Lenco L75
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

vemsom
Member

6618 Posts

Posted - 2015/09/23 :  21:40:06  Show Profile  Visit vemsom's Homepage Send vemsom a Private Message  Reply
Wader var inte ensam på forumet att nu bygga om sin Lenco L75. Som så många andra (det finns ett helt forum tillägnat ombyggnad av Lenco (http://www.lencoheaven.net)) bestämde jag mig för att renovera lite och inte bara det, även försöka tweeka lite.

Idén fick jag via en av mina absoluta favoritsidor http://www.troelsgravesen.dk.
Troels har både byggt om L78 och L75 (i stort sett samma spelare) och har fina byggbeskrivningar på sin sida. http://www.troelsgravesen.dk/LencoL78.htm / http://www.troelsgravesen.dk/LencoL75.htm

Man kan även hitta en uppenbart nöjd person recensera en spelare byggd av Lenco-ombyggnads-världens stora namn.
http://www.high-endaudio.com/RC-Lenco.html#Three

Självfallet litar jag blint på allt jag läser på nätet. Källkritiken fick förpassas till lyssningsresultat när jag var klar. Lägger man där till placeboeffekten av att ha byggt det själv till recensionen av Jean Nantais skivspelare (länken ovan) så måste det ju bli åtminstone OK.
Lenco L75 (tidigare modeller och efterföljare) såldes säkerligen i tiotusentals exemplar under sjuttiotalet och var aldrig särskilt ansedda ha speciellt fina audiofila karaktärer. Det var först på nittiotalet (källa: någon nörd på nätet) som man insåg att de vinner på bättre plint och allmän uppgradering. Originaltonarmens gummitfästen dör ganska snabbt och viss förbättring kan göras med uppgraderade V-block. En del ombyggnationer har behållt tonarmen från originalet, även om jag inte valde den vägen annat än under byggets gång.

Sagt och gjort. Jag införskaffar mig.. TVÅ Lenco L75.
Modellen är lätt att få tag på på blocket och kostar mellan 500 och 1000kr.

Jag tog tyvärr inte bild på skivspelarna i original, så här kommer en liten nödlösning på hur det såg ut


Här är min spelare i original. Jag har här skruvat bort den fjäderupphängda underdelen. Detta brukar nog vara den minsta möjliga uppgraderingen hur konstigt det än må låta (bortsett från att byta de trasiga V-blocken i tonarmen). Primärt vill vi genom hela ombyggnationen optimera och öka massan, inte frikoppla. Vi ser uppe till höger den relativt stora motorn med drivhjulet synligt i hålet.


Både motor och lager plockades isär och rengjordes. Här märktes genast en stor skillnad på hur spelaren spelade. Det var uppenbart att 40år, troligen utan service, tar ut sin rätt.


Alla som byggt högtalare bör känna igen detta material. Bitumen eller asfaltsmatta. Detta säljs för en billig peng på biltillberhörsbutiker (läs biltema) och är ganska lättjobbat. Biltema har sedan sist jag köpte bytt tillverkare eller ändrat sina skivor. Mina hade lite torra kanter (skar bort), men var i övrigt bättre med bättre vidfästförmåga än tidigare.


Bitumenplattorna användes sedan för att dämpa och öka massan i chassit. Plattorna ligger här inte i direktkontakt med plinten, men kommer sänka resonansfrekvensen och dämpa metallchassit och en del av de rörliga delarna så som avstängningsmakanismen. Jag passade även på att plocka bort den mekaniska bromsen som betår av en tunn plåt med gummi i änden. Denna plåt skallrade likt mycket annat lätt mot metallchassit.
Jag passade även på att koppla bort omkopplaren för 110Volt.


Första steget i bygget av plinten blev en smärtsam tripp till den närmsta byggvaruhandeln. Eftersom jag är lika snål som alltid valde jag att ta bussen. Väl hemma med 17kg MFD och blåmärken på höftbenen efter de blåa IKEA-kassarna jag burit MDFen i påbörjades arbetet med att skissa på hålet i plinten där motor, tonarm och övriga komponenter skulle husera. Nedan utan hål men skivorna staplade på höjd för inspiration.


Utsågningen gick lätt. Tack o lov för balkong och vackert väder! Jag har här inte limmat ihop plattorna, något som visade sig vara det kruxigaste under hela bygget och säkerligen något man med lite skruv eller en monteringsjigg något lättare skulle få löst.


En band-eller bordsåg skulle också kunnat användas för att få sidorna raka men eftersom jag inte ens hade tillgång till en slipmaskin fick det bli spackel och muskelarbete. Ni som känner mig förstår att det därför blev en hel del arbete (läs: klen datornörd som jobbar på kontor)


Jag har aldrig varit speciellt bra på att färdigställa saker eller få till den där lilla extra finishen på mina byggen. Många här på forumet har under senaste tiden dock excellerat och braverat med riktiga jä-la snyggbyggen vilket inspirerat mig att lägga lite mer krut i bygget än vanligt. Jag hade först tänkt att måla hela plinten i någon blank fin färg men för att vinna över flickvännen i mitt bygge krävdes tydligen lite mer än så. Hennes bestämda ståndpunkt var ändra fram till nu i bygget att hon hellre behöll skivspelaren som den var. Hennes preferenser är, mycket likt mina tydligen när det gäller att en klassisk look är att föredra. Hon ville ha fanér... suck..
Efter en del googlande hittade jag till slut ett snickeri i Stockholm (där jag numera bor) som även sålde till privatpersoner. Priset tyckte jag dessutom var väldigt överkomligt för det träslaget jag ville ha. Jag bestämde mig för körsbär och fick köpa en skiva fanér. Butiksinnehavaren/snickaren som hjälpte mig skrämde upp mig en hel del. Han ville inte ens ge råd om hur jag skulle utföra fanéringen i hemmet. Han menade på att det krävdes stora pressar och att det minsann inte var speciellt enkelt.
Helt bortskrämd blev jag dock inte. Andra här på forumet har ju tidigare lyckats förträffligt, och mig veterligen kanske de också byggde i köket.
En burk kontaktlim införskaffades och arbetet tog fart. Fanéret skars i någorlunda stora bitar och fick ett lager kontaktlim som fick halvtorka.


Samma behandling fick plinten varpå bitarna sammanfogades och under kraftigt tryck/valsande med gummivals hopfördes.


Resultatet blev klart över förväntan. Sidorna skars och slipades och träet slipades. Eftersom fanéren var ganska tunn (0,8mm) vågade jag inte slipa för mycket bara tillräckligt för att bli av med eventuella ojämnheter och ruggad yta.


Några lager hårdvax och ytterligare slipning med fint sandpapper och slipduk gjorde stor skillnad för utseende och lyster i träet och ger även en skyddande yta.


Och det slutgiltiga resultatet när allt är monterat. Kvarstår gör en bättre skrämda nätkabel och ev. en platta att fästa tonarmen. Tonarmen är, som ni ser, bytt till en Jelco SA750D. Även ett par (tre) apparatfötter av något slag skall införskaffas och monteras. Det lutar nåt någon form av kon eller spik för att ytterligare försöka förankra plintens massa vidare mot underlaget.

Jag har även fått användning av skivtallriken från spelare #2 som jag hade som spelare under tiden för bygget. Denna är dämpad med stora o-ringar. Detta är primärt ett estetiskt tilltag men ger förhoppningsvis positiva audiomässiga fördelar också.

// fd. Klubbmästare och grundare av eoJeud // fredrik@vemsom.se / www.vemsom.se - - - DIY or DIE! - - -
// Min "läggning"

Edited by - vemsom on 2015/09/23 21:41:53

AlfaGTV
500.000-klubben

4562 Posts

Posted - 2015/09/24 :  05:33:36  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
Det blev ju kanonsnyggt! Pressade du faneren med ngt annat än gummivalsen?
Är du nöjd med ljudet också?
Snyggt jobbat!

Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd
Go to Top of Page

nikwin
Administrator

500 Posts

Posted - 2015/09/24 :  06:43:36  Show Profile Send nikwin a Private Message  Reply
Det blev ju riktigt snyggt bra gjort.
Vad hade du får Vax på den.

//Niklas
Go to Top of Page

vemsom
Member

6618 Posts

Posted - 2015/09/24 :  06:46:16  Show Profile  Visit vemsom's Homepage Send vemsom a Private Message  Reply
Hehe. Jo. Det är kanske det viktigaste såklart. Jag är absolut nöjd med ljudet! Jag har inte hunnit lyssna så mycket ännu men hittills är jag absolut nöjd.

Nej. Pressade endast med gummivalsen. En liten roller som normalt är avsedd för linoleumtryck.

// fd. Klubbmästare och grundare av eoJeud // fredrik@vemsom.se / www.vemsom.se - - - DIY or DIE! - - -
// Min "läggning"
Go to Top of Page

johan.björklund
Reportage-Harry -05 & -07, 100.000-klubben!

20859 Posts

Posted - 2015/09/24 :  06:50:11  Show Profile  Visit johan.björklund's Homepage Send johan.björklund a Private Message  Reply
F-n vad snyggt, Go Fredrik Go!
Vad väger den in på?

>musik förmedlingen<
Medlem av det Skånska välljuds sällskapet eoJEUD
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2015/09/24 :  08:33:47  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message  Reply
Riktigt snyggt, vemsom. Bra jobbat!
Nu vill jag också bygga lite Lenco.
/M
Go to Top of Page

secanbj
Member

625 Posts

Posted - 2015/09/24 :  08:34:57  Show Profile Send secanbj a Private Message  Reply
SUPERSNYGGT!!
Go to Top of Page

Bernt Jansson
400.000-klubben

19733 Posts

Posted - 2015/09/24 :  08:37:28  Show Profile  Visit Bernt Jansson's Homepage Send Bernt Jansson a Private Message  Reply
Tjusigt!

MVH Bernt Mitt system

"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman

Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn
Go to Top of Page

vemsom
Member

6618 Posts

Posted - 2015/09/24 :  08:41:40  Show Profile  Visit vemsom's Homepage Send vemsom a Private Message  Reply
Tack alla!
Rannagarden: Gör det! Bestämmer du dig för att behålla originalarmen (den är bättre än ryktet säger) så kan du få köpa V-blocken jag aldrig använde för en billig summa :)
Jag finns självfallet här som stöd och kan delge ev. misstag jag gjorde som du inte skall göra.

Johan: Jag har inte mätt.. jag lovar!
Rapporterar ikväll. Gissar på 20kg.. men vi får se. Blir spännande.

// fd. Klubbmästare och grundare av eoJeud // fredrik@vemsom.se / www.vemsom.se - - - DIY or DIE! - - -
// Min "läggning"
Go to Top of Page

Wader
Member

460 Posts

Posted - 2015/09/24 :  09:23:04  Show Profile Send Wader a Private Message  Reply
Skitsnyggt.

Dancing in the shadows of my memories.
Go to Top of Page

vemsom
Member

6618 Posts

Posted - 2015/09/24 :  10:29:43  Show Profile  Visit vemsom's Homepage Send vemsom a Private Message  Reply
Tack Wader. Ditt bygge inspirerade mig under planeringen. Jag borde skruvat ihop plattorna för att slippa mycket av slipningen jag behövde göra. En verkstad hade varit underbart dessutom

// fd. Klubbmästare och grundare av eoJeud // fredrik@vemsom.se / www.vemsom.se - - - DIY or DIE! - - -
// Min "läggning"
Go to Top of Page

sladdbarn
Member

2772 Posts

Posted - 2015/09/24 :  11:50:53  Show Profile Send sladdbarn a Private Message  Reply
Mycket tjusig.

Drömmer om bra ljud...
Go to Top of Page

Cyrus
Member

726 Posts

Posted - 2015/09/24 :  12:38:14  Show Profile Send Cyrus a Private Message  Reply
Jättesnyggt
Go to Top of Page

johan.björklund
Reportage-Harry -05 & -07, 100.000-klubben!

20859 Posts

Posted - 2015/09/24 :  13:02:43  Show Profile  Visit johan.björklund's Homepage Send johan.björklund a Private Message  Reply
quote:
Kvarstår gör en bättre skrämda nätkabel och ev. en platta att fästa tonarmen.


Varför ge sig på ett par oskyldiga kablar?
Typiskt 08:or, tydligen även importerade sådana.
;)

>musik förmedlingen<
Medlem av det Skånska välljuds sällskapet eoJEUD
Go to Top of Page

vemsom
Member

6618 Posts

Posted - 2015/09/24 :  13:07:21  Show Profile  Visit vemsom's Homepage Send vemsom a Private Message  Reply
quote:

Kvarstår gör en bättre skrämda nätkabel och ev. en platta att fästa tonarmen.


Varför ge sig på ett par oskyldiga kablar?
Typiskt 08:or, tydligen även importerade sådana.
;)


Tack snälla telefon för hjälp med stavningen.
Får jag tag i en ordntligt skrämd kabel så skall jag givetvis ta hand om den. Ge den ett fint och tryggt hem med snäll och fin ström.

// fd. Klubbmästare och grundare av eoJeud // fredrik@vemsom.se / www.vemsom.se - - - DIY or DIE! - - -
// Min "läggning"
Go to Top of Page

Jojje66
100.000-klubben

377 Posts

Posted - 2015/09/24 :  18:09:02  Show Profile Send Jojje66 a Private Message  Reply
Riktigt stiligt! Kan inte tänka mig annat än att flickvännen blev duktigt förtjust!
Go to Top of Page

Bubbel
Eojeud-VALS, 100.000-klubben

6696 Posts

Posted - 2015/09/24 :  20:30:28  Show Profile Send Bubbel a Private Message  Reply
väldigt bra gjort Fredrik det syns att du håller på att bli vuxen fanér och allt, annat var det när du bodde i Malmö ren rå mdf-finish.

Det är bra att du fick nytta av infon på Lencoheaven.

Kul att ditt äventyr med fanér lyckades det är inte alltid så lätt att göra hemma lite nybörjartur behövs, jag fanerade för ett tag sedan en plint till en TD124 med runda hörn snyggt blev det i alla fall.

Jag har också ett par lencos som skall byggas med helt ny topplåt men inte f** har man tid att avsluta det är en massa andra saker som skall göras.

Anders

Min stereo: Hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, köpe cdspelare, hemmabygge.
Go to Top of Page

vemsom
Member

6618 Posts

Posted - 2015/09/24 :  20:59:29  Show Profile  Visit vemsom's Homepage Send vemsom a Private Message  Reply
Det finns riktigt smidiga och snygga PTP-projekt på lencoheaven. Är sugen på ett sådant med enklare och ev bättre som ännu en uppgradering. Men nu finns det inte något behov för det såklart.

Bygg Bubbel! Och börja visa bilder på det du bygger

Btw. Snacka inte skit om MDF!

// fd. Klubbmästare och grundare av eoJeud // fredrik@vemsom.se / www.vemsom.se - - - DIY or DIE! - - -
// Min "läggning"
Go to Top of Page

vemsom
Member

6618 Posts

Posted - 2015/09/24 :  21:00:47  Show Profile  Visit vemsom's Homepage Send vemsom a Private Message  Reply
Just det. Johan undrade.
Den vägde in på precis 25kg

// fd. Klubbmästare och grundare av eoJeud // fredrik@vemsom.se / www.vemsom.se - - - DIY or DIE! - - -
// Min "läggning"
Go to Top of Page

PG Jeppsson
100.000-klubben

7756 Posts

Posted - 2015/09/24 :  21:05:47  Show Profile Send PG Jeppsson a Private Message  Reply
Snyggt Fredrik, håller själv på med en Lenco 75:a.

PG

BEFRIA MUSIKEN- LYSSNA PÅ SPOTIFY
Bättre jeud med eojeud....
Säljer gräsklippare, motorsågar. Riktiga skogshuggare har Stihl......
Och vill ha ännu mer av Jill Johnsson på TV:n

Go to Top of Page

vemsom
Member

6618 Posts

Posted - 2015/09/24 :  21:15:59  Show Profile  Visit vemsom's Homepage Send vemsom a Private Message  Reply
Bäst att sola sig i beundran medan man kan då PG! :D

// fd. Klubbmästare och grundare av eoJeud // fredrik@vemsom.se / www.vemsom.se - - - DIY or DIE! - - -
// Min "läggning"
Go to Top of Page

Vassegård
Member

134 Posts

Posted - 2015/09/24 :  21:20:47  Show Profile Send Vassegård a Private Message  Reply
Riktigt bra finish! Sågade du ut innanmätet med en sticksåg
?

Får komma hem o klämma lite på den...


/g

Ny med rör
Go to Top of Page

vemsom
Member

6618 Posts

Posted - 2015/09/24 :  21:44:11  Show Profile  Visit vemsom's Homepage Send vemsom a Private Message  Reply
Ja det sticksågades för glatta livet på balkongen.
Du är hjärtligt välkommen när du vill. Smsa när det passar.

// fd. Klubbmästare och grundare av eoJeud // fredrik@vemsom.se / www.vemsom.se - - - DIY or DIE! - - -
// Min "läggning"
Go to Top of Page

Bubbel
Eojeud-VALS, 100.000-klubben

6696 Posts

Posted - 2015/09/24 :  22:15:47  Show Profile Send Bubbel a Private Message  Reply
quote:
Bygg Bubbel! Och börja visa bilder på det du bygger


Det kan ju tänkas att en byggtråd dyker upp nära dig .

Anders

Min stereo: Hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, köpe cdspelare, hemmabygge.
Go to Top of Page

esl
Upptäckare! Mästar-Harry 2007, 200.000-klubben

2574 Posts

Posted - 2015/09/24 :  22:36:26  Show Profile Send esl a Private Message  Reply
SUper Najjs!!
Ett par feta JBL 15" och anläggningen är perfekt...
6st har gått... 2st väntar på dig!

Innovare necesse est.
Det är ännu häftigare utan baffel.
Go to Top of Page

emanuelgbg
Member

743 Posts

Posted - 2015/09/29 :  11:49:46  Show Profile  Visit emanuelgbg's Homepage Send emanuelgbg a Private Message  Reply
Har en L75 i orginal (nåja OM 5 pickup på) hemma som jag inte testat än. Snurrar motorn utan för mkt missljud köps den för 300:- vilket borde vara ett ok pris?

Blir sugen på ett bygge jag med helt klart när man ser ditt fina projekt. Tyvärr har jag inget Riaa/förstärkare eller ens adapter för DIN-kabeln men det går ju att ordna.

Gissar på att du använda 19mm MDF och att det funkar lika bra som ritningarnas 18mm skivor?

Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.25 sekunder. Snitz Forums 2000